Το μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι ιδιαιτέρως δύσκολο και απαιτητικό. Η ανάλυση κάθε κειμένου είναι από τη μια πραγματικά μεγάλη και από την άλλη ο υποκειμενικός παράγοντας της εξέτασης το καθιστούν ένα από τα μαθήματα για το οποίο πάντα αμφισβητείτε για το αν το έxετε διαβάσει σωστά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές ερμηνείες μπορούν να δοθούν, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που οφείλετε να γνωρίζετε σε κάθε διάβασμά σας. Σας προτείνουμε να δώσετε μεγάλη προσοχή στα εξής:
• Σε κάθε συγγραφέα – ποιητή να γνωρίζετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του και να είστε σε θέση να βρίσκετε για το καθένα και από ένα παράδειγμα, ώστε να δικαιολογείτε αυτόν το χαρακτηρισμό.
• Από τα βιογραφικά του δημιουργού χρειάζεται να έχετε υπόψη σας τα στοιχεία εκείνα που έχουν αντίκρυσμα μέσα στο κείμενο, όπως για παράδειγμα αν το ποίημα -διήγημα στηρίζεται σε κάποιο ιστορικό γεγονός ή περιέχει στοιχεία αυτοβιογραφίας.
• Να κατέχετε τα βασικά χαρακτηριστικά των λογοτεχνικών ρευμάτων που συναντάτε στα κείμενά σας, όπως είναι εκείνο του υπερρεαλισμού και του συμβολισμού.
• Να έχετε διαβάσει καλά τις σημειώσεις που βρίσκονται στο πίσω μέρος του βιβλίου όπως για παράδειγμα τα εύστοχα σχόλια για τον Παπαδιαμάντη. Παράλληλα σε ορισμένα ποιήματα, όπως « η Μελαγχολία» του Καβάφη και «ο Ελεγκτής» υπάρχουν παραπομπές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απάντηση σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον τίτλο.
• Πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε ανάμεσα σε αφηγηματικές τεχνικές, αφηγηματικούς τρόπους και σχήματα λόγου και φυσικά να έχετε τη δυνατότητα να βρίσκετε τα αντίστοιχα παραδείγματα μέσα στο κείμενο.
• Δώστε μεγάλη προσοχή και στις ερωτήσεις της κεντρικής επιτροπής. Καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ερωτήσεων τόσο κλειστού, όσο και ανοιχτού τύπου και μπορούν να αποτελέσουν οι απαντήσεις τους το βασικό άξονα της απάντησής σας.
• Μην σας διαφεύγει της προσοχής ότι αυτό που ζητείται στο παράλληλο κείμενο είναι πολύ συγκεκριμένο. Προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσετε την άσκηση αυτή. Συνήθως πρώτα σημειώνουμε όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με το ένα κείμενο και εν συνεχεία αντιπαραθέτουμε τα στοιχεία του άλλου.
• Παράλληλα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι είναι ένα μάθημα έκφρασης και άρα η διατύπωσή σας πρέπει να είναι προσεγμένη.
Αντιμετωπίστε το μάθημα με σοβαρότητα και με ηρεμία. Λειτουργήστε μεθοδικά έχοντας στο μυαλό σας ταξινομημένες όλες τις πληροφορίες και να είστε σίγουροι ότι θα έχετε τη μέγιστη απόδοση.
– Το newsbeast.gr σε συνεργασία με το «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε.», στο Ίλιον, θα είναι και φέτος κοντά σας με τις όλες τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να φθάσετε στις μέρες των εξετάσεων έχοντας κάνει πλήρη επανάληψη, απομακρύνοντας/εκτονώνοντας έτσι το άγχος των τελευταίων ημερών.