Λίγο περισσότερα από πέρσι είναι τα κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στους νομούς της Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις δηλώσεις που έκαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόσο οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα και τα περισσότερα κενά υπάρχουν στο νομό Λακωνίας, ενώ τα λιγότερα κενά έχει ως φαίνεται η Αργολίδα.
Επί της ουσίας, όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, απαιτούνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τριακόσιοι δάσκαλοι κι εκατό νηπιαγωγοί, ενώ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά είναι πολύ λίγα κι απαιτούνται 60 φιλόλογοι, 20 μαθηματικοί, 3 φυσικοί και 30 βιολόγοι.
Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα ολοήμερα. Ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα ευελπιστεί πως θα καλυφθούν κενά με εκπαιδευτικούς που αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμά πως θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην περιφέρεια.
Σημείωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην πρόσληψη αναπληρωτών, λόγω νομικών όπως είπε, ζητημάτων, διότι στην πρώτη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του υπουργείου έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προσέθεσε ότι παρουσιάζονται κενά γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις μονίμων και δεν αντικαθίστανται οι αποχωρούντες.
Ο περιφερειακός διευθυντής υπογράμμισε ότι προσπαθεί με τα στελέχη της εκπαίδευσης, να ανοίξουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου αύριο και παράλληλα ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, γιατί όπως τόνισε, «βάζουν πλάτη και βοηθούν πραγματικά μέχρι να έρθουν οι αναπληρωτές και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως τα κενά που υπάρχουν στην Αρκαδία είναι 10% περισσότερα φέτος και σημείωσε πως γίνεται διαχείριση και μια προσπάθεια να ανοίξουν τα μεγάλα σχολεία της περιφέρειας στην ώρα τους. Επί της ουσίας είπε, το πρόβλημα στην Αρκαδία εστιάζεται σε σχολεία της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης και κατηγόρησε το υπουργείο για ολιγωρία.
Ο Αντώνης Ντέμος, πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αργολίδας, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι μικρό στην Αργολίδα και επεσήμανε ότι εστιάζεται σε σχολεία της επαρχίας Ερμιονίδος. Προσέθεσε δε ότι τα κενά στο νομό είναι ίδια με πέρσι και εκτίμησε ότι θα καλυφθούν με αναπληρωτές μετά τις εκλογές.
Στα δημοτικά σχολεία της Λακωνίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κι εκεί εστιάζεται η προσοχή όλων για την κάλυψη των κενών, ενώ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παναγιώτης Κουμουνδούρος τα κενά είναι στα ίδια επίπεδα με προηγούμενες χρονιές -λείπουν 12 φιλόλογοι. Λίγο χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αρκαδία, όπου, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δημήτρης Νούσιος, λείπουν περί τους 30-35 καθηγητές.