Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού -και πολύ λογικά, αφού το παιχνίδι είναι η βασική… δουλειά ενός παιδιού. Εξίσου λογικά, λοιπόν, είναι τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας είτε για το παιδικό δωμάτιο του σπιτιού σας είτε για το δωμάτιο που έχετε επιλέξει να διαμορφώσετε σε παιχνιδότοπο για το παιδί σας.

  • Βελτιώστε την ασφάλεια στην πόρτα και στο παράθυρο (ή στα παράθυρα) του δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι πόρτες και παράθυρα είναι κατασκευασμένα από υλικό που δεν σπάει εύκολα. Μην αφήνετε το κλειδί πάνω στην πόρτα και να βεβαιώνεστε ότι τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα και στερεωμένα.
  • Μία (ή περισσότερες, ανάλογα με τον χώρο) κάμερα ασφαλείας στο παιδικό δωμάτιο ή στο playroom δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Αφενός μπορείτε να βεβαιώνεστε ότι το παιδί είναι ασφαλές, αφετέρου μπορείτε να παρακολουθείτε (ανάλογα με τον χώρο) και το εξωτερικό μέρος του σπιτιού για πιθανούς κινδύνους.
  • Η επίβλεψη ενός παιδιού (ιδίως των μικρότερων σε ηλικία) είναι απαραίτητη. Φροντίζετε, λοιπόν, είτε να είστε στον ίδιο χώρο είτε (για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά) να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Επιλέξτε κατάλληλα έπιπλα. Ειδικά για το παιδικό δωμάτιο, η επιλογή των κατάλληλων επίπλων είναι κορυφαία προτεραιότητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του παιδιού. Αγοράστε έπιπλα με τα κατάλληλα πιστοποιητικά για να είστε βέβαιοι ότι έχουν σωστό σχεδιασμό και ακολουθούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι οι συρταριέρες και οι βιβλιοθήκες στους χώρους παιχνιδιού του παιδιού είναι καλά στερεωμένες στον τοίχο (για να μην υπάρχει κίνδυνος ανατροπής τους), ότι τα τραπεζάκια, το γραφείο και οι καρέκλες πατάνε καλά στο πάτωμα.
  • Αγοράστε τα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού παιχνίδια. Ιδίως για παιδιά ηλικίας κάτω των 5, ο πνιγμός από μικρά αποσπώμενα κομμάτια παιχνιδιών είναι βασικός κίνδυνος. Να ελέγχετε τις σχετικές σημάνσεις στα παιχνίδια και να είστε απόλυτοι στις σχετικές αγορές -όσο κι υπάρχει ένα παιχνίδι για το οποίο επιμένει το παιδί σας.
  • Κρατήστε τα παιδιά σας αθέατα. Αν μένετε σε ισόγειο ή σε μονοκατοικία, προτιμήστε να διαμορφώσετε για παιδικό δωμάτιο ή παιχνιδότοπο έναν χώρο που δεν έχει πρόσβαση ή οπτική επαφή με τον δρόμο. Δεν θέλετε περαστικούς να ρίχνουν ματιές μέσα στο παιδικό δωμάτιο. Αν δεν έχετε τέτοια δυνατότητα, βάλτε στο παράθυρο κουρτίνες με πυκνή ύφανση -τα κορδόνια τους πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα και σε ύψος που να μην τα φτάνει το παιδί.
  • Ο καλύτερος παιχνιδότοπος είναι το… πάτωμα – δεν υπάρχει παιδί που να μην προτιμά να απλώνει όλα τα παιχνίδια του και να περνά τις ώρες του γονατιστό ή ξαπλωμένο. Γι’ αυτό φροντίστε το δάπεδο να είναι «φιλικό» για το παιδί σας ή στρώστε μοκέτα, την οποία θα καθαρίζετε τακτικά. Αντίθετα, αποφύγετε τα μικρά χαλιά ή τα πατάκια, για να μην υπάρχει κίνδυνος γλιστρημάτων.
  • Προσοχή στα ηλεκτρολογικά. Ελέγξτε προσεκτικά τις πρίζες και αντικαταστήστε τες με την παραμικρή ένδειξη φθοράς, εγκαταστήστε πρίζες ασφαλείας και μη χρησιμοποιείτε στον χώρο προεκτάσεις καλωδίων ή μπαλαντέζες.