Τα smartphones, που πλέον χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι, έχουν αλλάξει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό, καθώς δίνουν πολλές και νέες δυνατότητες σε κάθε επίπεδο, από τις συναλλαγές που κάνουμε μέχρι τη δίαιτά μας. Ποιες δυνατότητες προσφέρουν, όμως, στο ζήτημα της ασφάλειας του σπιτιού μας; Δίνουμε τις απαντήσεις σε κάποιες βασικές ερωτήσεις, αφενός για να έχουμε ακριβή εικόνα, αφετέρου για να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες εφαρμογές (apps).

Μπορούμε όντως να ελέγχουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας από το κινητό;

Η απάντηση είναι ένα ξερό… «ναι». Μπορούμε να ελέγχουμε τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα οικιακής ασφάλειας με μια εφαρμογή για smartphone. Τα συστήματα με συμβατότητα εφαρμογών είναι γνωστά ως «συστήματα ασφαλείας έξυπνου σπιτιού». Δεν πρέπει, όμως, να συγχέουμε τη δυνατότητα «έξυπνου» ελέγχου με την επαγγελματική παρακολούθηση και προστασία του χώρου μας. Ο «έξυπνος» έλεγχος είναι μόνο ένα τμήμα της «έξυπνης» οικιακής ασφάλειας.

Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα app από το κινητό μας;

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα με το πρόγραμμα και το σύστημα που έχουμε εγκαταστήσει. Συνοπτικά, μπορούμε:

  • Να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε το σύστημα συναγερμού.
  • Να βλέπουμε απευθείας πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας.
  • Να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για διάφορα συμβάντα.
  • Να ελέγχουμε «έξυπνες» οικιακές συσκευές (λ.χ. κλειδαριές ασφαλείας).
  • Να ρυθμίζουμε χρονικά διάφορες εργασίες.

Μπορεί όλη η οικογένειά μου να έχει το ίδιο app και να έχουν όλοι τον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας;

Εξαρτάται από το πρόγραμμα. Υπάρχουν εφαρμογές που δεν δίνουν δικαίωμα «επισκέπτη» στον λογαριασμό σας, ενώ άλλες σας επιτρέπουν να μοιράζεστε τον λογαριασμό σας. Είναι δική σας επιλογή ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσετε και για ποιους λόγους.

Πόσο κοστίζει μια τέτοια εφαρμογή;

Δεν είναι απαραίτητο να κοστίζει κάτι. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές, αλλά με βασικές δυνατότητες. Οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν «έξυπνες» συσκευές ασφαλείας, δίνουν πρόσβαση σε προγράμματα ελέγχου και από το κινητό. Υπάρχουν, πάντως, και εξαιρέσεις που χρεώνουν την εφαρμογή ανάλογα με το εύρος των δυνατοτήτων που ζητά κάποιος.

Πόσο απαραίτητο είναι το κινητό μας για το οικιακό σύστημα ασφαλείας;

Καθόλου. Το σύστημα λειτουργεί και χωρίς τη χρήση κινητού και το χειριζόμαστε από τον κεντρικό του πίνακα ελέγχου. Το κινητό απλώς μας δίνει τη δυνατότητα για χρήση, έλεγχο και διαχείριση και εξ αποστάσεως.