Δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή για ένα παιδί από την ώρα του παιχνιδιού. Είναι η ώρα που διασκεδάζει, που μαθαίνει, που εξαντλεί τη δημιουργικότητά του και φτιάχνει δικούς του ολόκληρους κόσμους. Γι’ αυτό και πολύ λογικά κάθε γονιός φροντίζει να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες ποιοτικού παιχνιδιού για τα παιδιά του. Παράλληλα, όμως, κάθε γονιός ξέρει πως ακόμα και το πιο μικρό και αθώο παιχνίδι, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία ενός μικρού. Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθεί πιστά κάποιους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια του παιδιού.
- Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι για το παιδί σας, να το επιλέγετε αυστηρά με βάση την ηλικία του παιδιού (και, βεβαίως, χωρίς να υποκύπτετε ποτέ σε τυχόν επιθυμίες του παιδιού για παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία του). Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και τις σχετικές ετικέτες στη συσκευασία του παιχνιδιού για να βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για το παιδί σας.
- Φροντίστε ο χώρος όπου παίζει το παιδί σας να είναι καθαρός από εμπόδια ή από έπιπλα που μπορεί να το περιορίζουν (λ.χ. πολυθρόνες). Γενικά, θέλετε να έχει χώρο για να εκτονώσει την ενέργειά του. Επίσης, καλό θα είναι να υπάρχουν κι άλλοι χώροι στο σπίτι εκτός από το δωμάτιό του, όπου θα μπορεί να παίζει. Διδάξτε το να τους προτιμά και να πηγαίνει εκεί για να απλώσει τη συλλογή του από παιχνίδια!
- Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο πολύ… απαγορεύονται τα μικρά εξαρτήματα ή τα αποσπώμενα κομμάτια στα παιχνίδια. Τα παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα και τείνουν να βάζουν πράγματα στο στόμα τους. Στην περίπτωση που ένα παιχνίδι έχει μικρά κομμάτια, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού ή ακόμα και πνιγμού.
- Πρέπει να ελέγχετε τακτικά για σπασμένα ή φθαρμένα παιχνίδια – ο κίνδυνος τραυματισμού για το παιδί (από εξαρτήματα που κρέμονται ή και από ξεφτισμένα υφάσματα) είναι προφανής. Μη διστάζετε να τα πετάξετε αμέσως.
- Αν έχετε παιδιά διαφορετικών ηλικιών, φροντίστε να κρατάτε τα παιχνίδια τους ξεχωριστά. Τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τα μικρότερα, περίεργα αδέλφια. Διδάξτε τα παιδιά σας να μην παίρνουν το ένα τα παιχνίδια του άλλου και όποτε αυτό δεν είναι εφικτό ή αν ενδώσετε στην περιέργεια του μικρού, φροντίστε να είστε μπροστά όταν παίζει και πάντα αυτό να διαρκεί λίγη ώρα.
- Χρησιμοποιήστε έναν ειδικό κάδο ή ένα συγκεκριμένο έπιπλο για να αποθηκεύετε τα παιχνίδια όταν τελειώνει ο χρόνος παιχνιδιού. Φροντίστε να μη μένουν παιχνίδια διάσπαρτα στον χώρο – ο κίνδυνος να τα πατήσει κάποιος και να γλιστρήσει ή να σκοντάψει, είναι προφανής.
Κάθε φορά που το παιδί σας παίζει με το ποδήλατό του ή με πατίνι (ή οτιδήποτε ανάλογο), φροντίστε πάντα να φορά ειδικό κράνος. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά, με κατάλληλες πιστοποιήσεις, και προστατεύουν το κεφάλι τους σε περίπτωση πτώσης. - Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο πολύ χρειάζεται την επιτήρησή σας. Επιπλέον, αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχετε στη δραστηριότητά του και να το ενθαρρύνετε ή να του μαθαίνετε πράγματα όσο σιγά-σιγά ανεξαρτητοποιείται. Εξάλλου, το παιχνίδι με τα παιδιά είναι από τα πιο όμορφα πράγματα της οικογενειακής ζωής!