Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, παρακολούθησε σήμερα το πρωί τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στο γυμνάσιο και λύκειο Αυλώνα. Μία γιορτή ιδιαίτερη και διαφορετική, που ξεχείλιζε από το κέφι των παιδιών, σε ένα σχολείο, το οποίο διατηρεί εδώ και χρόνια παράδοση στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ταλέντων των παιδιών, στην άμιλλα και την αποδοχή.
Παιδιά του γυμνασίου από Ελλάδα, Αλβανία, Ινδία και Πακιστάν «ταξίδεψαν» συμμαθητές, γονείς, καθηγητές και επισκέπτες σε έθιμα και παραδόσεις, μουσική και εικόνες από Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία και Πακιστάν.
Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει μόνα τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού υπολογιστή, μικρά φιλμάκια για τις χώρες τους, τις χριστουγεννιάτικες, ή πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις τους.
Είχαν διαλέξει μουσική. Είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο μπουφέ με νοστιμότατα πολυεθνικά εδέσματα, που είχαν φτιάξει μόνα τους. Ακόμη, είχαν «στήσει» μπαζάρ με μεταχειρισμένα αντικείμενα, καθώς το μήνυμα ήταν ότι σε δύσκολους καιρούς επιστρατεύουμε τη δημιουργικότητά μας, εκμεταλλευόμαστε τη χαρά της ζωής και μειώνουμε όσο μπορούμε το υλικό κόστος της καθημερινότητάς μας.
Όλα αυτά έγιναν με την καθοδήγηση μίας ομάδας εμπνευσμένων καθηγητών και της διευθύντριας του σχολείου.
Στο δεύτερο μέρος της γιορτής, τα παιδιά που πλέον πηγαίνουν λύκειο παρουσίασαν δικό τους θεατρικό σκετς -μια καυστική σάτιρα στα «ριάλιτι σόου» της τηλεόρασης που ευτελίζουν ανθρώπους και απονευρώνουν τη σκέψη. Η οξύνοια των παιδιών, όχι μόνο προκάλεσε γέλιο, αλλά εντυπωσίασε με την υψηλή αντίληψη της πραγματικότητας.
Η γιορτή έκλεισε με αργεντίνικο τάνγκο και ένα υπέροχο, συγκινητικό ντουέτο της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής με νεαρό μαθητή -παιδί με ειδικές ανάγκες- που βγήκε από το «πι» του για να χορέψει και έδειξε σε όλους τη δύναμη της αισιοδοξίας στη ζωή, πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι όλα, όταν πρυτανεύει η αγάπη και η θέληση.
Συγκινημένη η υφυπουργός Παιδείας, που παρακολούθησε τη γιορτή ως το τέλος, δήλωσε φεύγοντας: «Η σημερινή γιορτή δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Περιγράφει τον κόσμο της διαφοράς, που είναι ο κόσμος της ομορφιάς. Θέλουμε ένα σχολείο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, μία μεγάλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Εσείς στο 1ο γυμνάσιο Αυλώνα το αποδεικνύετε».
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σχολείο απέσπασε δεκάδες διακρίσεις: το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό εφημερίδας νέων της εφημερίδας «Τα Νέα», βραβείο καλύτερου θεατρικού έργου, που έχουν γράψει μόνα τους παιδιά, διακρίσεις για μαθητές του σε διαγωνισμούς διηγήματος και ποίησης, δύο φορές το 1ο βραβείο και μία φορά το 2ο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό σύγχρονου χορού και σχεδόν κάθε χρόνο (σε συνεργασία με τον δήμο Αυλώνας) το 1ο ή 2ο βραβείο στον διαγωνισμό παραδοσιακών χορών.
Η διευθύντρια του γυμνασίου, Νάντια Τσενέ, δεν αρέσκεται να μιλά για τα βραβεία, που έχει αποσπάσει το σχολείο. Μιλά, όμως, για τις ομάδες, που λειτουργούν καθημερινά 2-3 το μεσημέρι και κάθε Σαββατοκύριακο. Είναι ομάδες χορού, εφημερίδας, βιβλιοθήκης, περιβάλλοντος, ομάδα για τη διαφορετικότητα. Δεκάδες παιδιά συμμετέχουν σε κάθε ομάδα, ατελείωτες ώρες οι καθηγητές και καθηγήτριες καθοδηγούν τα παιδιά, χωρίς να υπολογίζουν Σάββατα ή Κυριακές.
«Δουλεύουμε πολλά χρόνια έτσι κι έχουμε δημιουργήσει παράδοση», σημειώνει η κ. Τσενέ και προσθέτει: «Προωθούμε αυτές τις δημιουργικές ομάδες, διότι έτσι δημιουργείται η αίσθηση της κοινότητας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές με τους γονείς και οι παλιοί μαθητές μας επισκέπτονται. Έτσι απελευθερώνεται η δημιουργικότητα των παιδιών. Αναπτύσσονται καλές σχέσεις μεταξύ τους και με τους καθηγητές. Αισθάνονται το σχολείο δικό τους και το προσέχουν».