«Εξαντλητικά ωράρια, έλλειψη προσωπικού, ελλιπή εκπαίδευση, κακή συντήρηση, συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούν» είναι κάποια από τα αυτά που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα τρένα ξανά και ξανά στις απεργίες που έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς, τόνισε ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας που μίλησε στο Newsbeast, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται», ανέφεραν στις αρχές Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, λίγες ημέρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 7 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, εγκαλούσαν τους αρμοδίους για όσα οφείλουν να κάνουν και δεν κάνουν για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών. «Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό», ανέφεραν οι σιδηροδρομικοί της ΔΕΣΚ.

Διονύσης Τεμπονέρας
Ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας

Από τη πλευρά τους, οι διοικήσεις απάντησαν στις κινητοποιήσεις με εξώδικα και αγωγές στα δικαστήρια, είπε ο κ. Τεμπονέρας και συμπλήρωσε πως «οι εργαζόμενοι που πρωτίστως διακινδυνεύουν τη ζωή τους ευρισκόμενοι στο πεδίο, έγκαιρα ανέδειξαν αυτά τα ζητήματα». Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τόσο η πολιτική ηγεσία όπως και οι εταιρίες κώφευαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις μία μέρα νωρίτερα, εργαζόμενοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον δικηγόρο, για να τον ενημερώσουν για την τραγικές συνθήκες εργασίας. «Την επόμενη φορά που θα μιλήσεις για κηφήνες και εργατοπατέρες, για τεμπέληδες και καταληψίες κάνε ένα κόπο να διαβάσεις τι λένε οι εργαζόμενοι και τα σωματεία. Μπορεί να νοιάζονται για σένα, περισσότερο από ότι εσύ για εκείνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.