Λιγότερα χρήματα θα ξοδέψουν φέτος για χριστουγεννιάτικα δώρα έξι στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση στο πλαίσιο των μετρήσεων του δείκτη NBGI 500. Την ίδια ώρα, ποσοστό 76,6% θεωρεί πως βρίσκεται φέτος σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με πέρσι ενώ το ίδιο ποσοστό το 2009 ήταν 44,2%.

Μόλις το 5,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη τα φετινά Χριστούγεννα (12,8% πέρυσι). Σημαντική υποχώρηση -στο 18,2% από 43% πέρυσι- σημειώνεται και στο ποσοστό όσων επισημαίνουν πως δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση τους

Πάντως, οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα παιδιά και τα δικά τους δώρα φαίνεται πως είναι από τα λίγα που θα διασωθούν. Ωστόσο σχεδόν ένας στους τέσσερις, ποσοστό 24,7%, δηλώνει ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα κάνει καθόλου στάση στο σπίτι του φέτος.

Σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 48,1%, δηλώνει πως θα μείνει σπίτι. Ωστόσο παραμένει μεγαλύτερο το ποσοστό εκείνων που θα διασκεδάσουν έξω.

Την ίδια ώρα, οι πιστωτικές κάρτες φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν για ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Σε ποσοστό 70,9% (43,5% πέρυσι) οι ερωτηθέντες απαντούν πως φέτος θα χρησιμοποιήσουν λιγότερο την πιστωτική τους σε σύγκριση με πέρυσι. Το 27,3% (33,9% πέρυσι) θα την αξιοποιήσει όσο πέρυσι και μόλις το 1,8% (πέρυσι ήταν 22,6%) περισσότερο.

Με εξαίρεση τα παιδικά παιχνίδια, την ένδυση-υπόδηση και τη διασκέδαση, που παρουσιάζουν κάποια αντίσταση στην κρίση, σ’ όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών/υπηρεσιών η έρευνα κατέγραψε μεγάλα ποσοστά (άνω του 50%) ατόμων που δήλωσαν ότι φέτος θα αναβάλλουν γιορτινές αγορές. Η πτώση φτάνει στο 54,5% για τα καλλυντικά, στο 58,4% για τα ταξίδια, στο 64,9% για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και στο 66,2% για τα κινητά τηλέφωνα, στο 75,3% για διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και στο 76,6% για τα κοσμήματα-αξεσουάρ. Όλα τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση των περσινών Χριστουγέννων.