Νέον τριγμό δημιουργεί στις σχέσεις Βρετανίας και Ελλάδας ο ισχυρισμός του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Δρ Τζόναθαν Γουίλιαμς, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα βρήκαν πεταμένα στα ερείπια στο περιβάλλοντα χώρο του ναού και δεν τα αποκόλλησαν από το μνημείο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, ο ισχυρισμός του Γουίλιαμς ακούστηκε στη συνάντηση των δυο πλευρών στην Unesco την περασμένη εβδομάδα και έδωσε μια νέα τροπή στη διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Τα περισσότερα ανασύρθηκαν από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα. Αυτά τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν από το μνημείο όπως υποστηρίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο Γουίλιαμς, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Η απάντηση ήρθε διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη η οποία με επιστολή της στον Guardian αναφέρει: «Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».
Οικονόμου για Γλυπτά: Ο τρόπος που έφυγαν από την χώρα ήταν με τρόπο βίαιο και ήταν κλοπή
Τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το νέο αφήγημα των Βρετανών κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του newsbeast ο κ. Οικονόμου είπε: «Η ιστορία δεν αμφισβητείται. Ο τρόπος με τον οποίο έφυγαν τα Γλυπτά από τη χώρα συνιστά βίαιη αφαίρεση και κλοπή. Η κυβέρνηση με σειρά πρωτοβουλιών θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν τα Γλυπτά εκεί που ανήκουν».
UNESCO: Αναγνώρισε τη σημασία έναρξης διαλόγου Ελλάδας-Βρετανίας
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εργασίες της 23ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης, που ολοκληρώθηκαν απόψε (20/5), συζητήθηκε το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε Σύσταση, στο κείμενο της οποίας μεταξύ άλλων «αναγνωρίζει τη σημασία της έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού, στο αμέσως προσεχές διάστημα». Ακολουθεί ολόκληρο το τηλεγράφημα του ΥΠΠΟΑ:
«Ολοκληρώθηκαν απόψε οι εργασίες της 23ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης, στην οποία συζητήθηκε το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις της χώρας μας για το ζήτημα των Γλυπτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε δυναμικά το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας και τόνισε εμφατικά τη σημασία της Απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής (Σεπτέμβριος 2021), η οποία αναγνωρίζει τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς ζητώντας την τήρησή της.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε Σύσταση, στο κείμενο της οποίας μεταξύ άλλων:
- Παραπέμπει στις προηγούμενες Συστάσεις και τις Αποφάσεις της
- Εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα
- Αναφέρεται στην πρόσφατη διμερή συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον ομόλογό του το θέμα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα
- Αναγνωρίζει τη σημασία της έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο Υπουργών Πολιτισμού, στο αμέσως προσεχές διάστημα.
- Καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος.