Η 26η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης, οι βουλευτές Αν. Νεράντζης (ΝΔ), Ι. Μακρής (ΛΑΟΣ), Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Χαρ. Τσούκας (Δημοκρατική Αριστερά), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Αθ. Ξηρός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, εισαγγελείς, δικαστές και δικηγόροι.
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της αργοπορίας των δικών, που πολλές φορές πλησιάζουν την ημερομηνία διαγραφής τους, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών. Επιπλέον έγινε λόγος και για την έλλειψη προσωπικού όπως και την ανάγκη παράτασης του χρόνου λειτουργίας των δικαστηρίων κατά δύο ώρες. Σημειώνεται και η επίθεση που δέχεται ο κλάδος από το εσωτερικό και στο εξωτερικό σχετικά με την ατιμωρησία στις περιπτώσεις διαφθοράς.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ ανέφερε ότι ο αριθμός των μηνύσεων σε όλη τη χώρα ξεπερνάει τις 700.000 (Αθήνα 300.000, Θεσσαλονίκη 82.000, Πειραιάς 30.000, Πάτρα 22.000, Ηράκλειο άνω των 26.000), ενώ στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων εκκρεμούν προς εκδίκαση 17.818 υποθέσεις και η εκδίκαση τους προσδιορίζεται το 2014.
Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τα μέλη της εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα που αναφέρει τα εξής:
«Ζητούμε την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό, την ποιοτική αναβάθμιση και την επιτάχυνση της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, καθώς και την ενίσχυση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και συγκεκριμένα: 1) Ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και την αντικατάσταση στις περιπτώσεις αυτές των ποινών από διοικητικές κυρώσεις, 2) Υλοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης για ίδρυση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας, 3) Αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων σε όλους τους βαθμούς και άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων στις Εισαγγελείς του πρώτου βαθμού, 4) Αλλαγή του τρόπου επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και την επιλογή του τελευταίου από τον εισαγγελικό κλάδο, 5) Την καθιέρωση σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικών λειτουργών, ειδική αιτιολογία όλων των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και δικαιώματα προσφυγής των υπό κρίση δικαστικών λειτουργών, 6) Επανεξέταση της διάταξης περί ιεραρχικής εξάρτησης μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών”. Ακόμη, με το ψήφισμα δηλώνουν ότι “οιαδήποτε περαιτέρω οικονομική ή θεσμική υποβάθμισή μας, θα προσκρούει στην καθολική και νόμιμη αντίδρασή μας”, ενώ παράλληλα εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ για “την ανάληψη πρωτοβουλιών και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την υποστήριξη και υλοποίηση” όλων των αιτημάτων τους και για τον καθορισμό του είδους, του τρόπου και του χρόνου πραγματοποίησης των εκδηλώσεων.»