Οι γυναίκες που μας εμπνέουν – οι γυναίκες που μας συγκινούν – συζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης (23/12) με τον Σταύρο θεοδωράκη στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» για τα δύσκολα, τα παράξενα αλλά και τα όμορφα που ζήσαμε το 2021.
Για όλα αυτά που μας θύμωσαν, μας κινητοποίησαν αλλά και μας χαροποίησαν. Από την επιτυχία της Καρολίνας στους παραολυμπιακούς και την παρουσία της Λωξάνδρας με το σύνδρομο Down στο Εθνικό Θέατρο μέχρι την δολοφονία της Γαρυφαλλιάς στην Φολέγανδρο.
Ο παρουσιαστής μας τις σύστησε μέσα από τις συγκλονιστικές ιστορίες της ζωής τους. Μαζί ξετύλιξαν το νήμα όσων ήρθαν φέτος στο προσκήνιο και μας άλλαξαν και μας αφύπνισαν.
«Να ξέρουν αυτοί που χρησιμοποιούν τις γυμνές φωτογραφίες για να εκβιάσουν, να φοβίσουν, να εκδικηθούν ότι θα τους αντιμετωπίζουμε ως κακούργους. Και πρέπει η πολιτεία να σκεφθεί σοβαρά ότι όλα αυτά στην νέα πια εποχή μας, δεν είναι πλημμελήματα. Άθλιοι είναι! Όπως αυτοί που χρησιμοποιούν ένα καλά ξυσμένο μολύβι για να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν έναν άνθρωπο» ακούγεται να λέει στην αρχή ο παρουσιαστής.
Οι σοκαριστικές γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας απασχόλησε την κουβέντα. «Δεν ξέρεις με τι να πρωτοσοκαριστείς» σχολίασε η Χρύσα Κατσαρίνη και αφηγήθηκε τη δική της εμπειρία κακοποιητικής σχέσης που την έχει σημαδέψει.
Στην παρέα του δημοσιογράφου ήταν και η Μαρία Δημητρίου, μητέρα του Θάνου από το GNTM η οποία μίλησε για την τσιγγάνικη καταγωγή της.
Με τη σειρά της η Μαίρη Συνατσάκη συζήτησε για το πώς πέρασε από παρουσιάστρια στην τηλεόραση στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, ο οποίος όπως τόνισε είναι πιο σκληρός για μία γυναίκα, η οποία έχει πάντα να αποδείξει κάτι παραπάνω.
«Μπήκα στα μίντια στα 19 και με άγχωσε πολύ που έπρεπε να ορίζομαι από νούμερα τηλεθέασης, από διευθυντές προγραμμάτων. Είπα θα προσπαθήσω να δω με ποιον άλλο τρόπο να χρησιμοποιήσω την αναγνωρισιμότητά μου να τη χρησιμοποιήσει και σε κάτι άλλο γι αυτό μπήκα στην επιχειρηματικότητα για να μην ορίζομαι από άλλους.
Προσπάθησα πολύ να ανοίγουν θέσεις εργασίας για γυναίκες, να δουλεύουν γυναίκες μαζί. Με ενοχλούσε βαθύτατα η ατμόσφαιρα τύπου “οι γυναίκες μεταξύ τους φαγώνονται”.
Διά του παραδείγματος προσπάθησα να δείξω ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι μαζί μονιασμένες δεν είναι πάντα κάτι που έχει να κερδίσει η μία από την άλλη. Μας στιγματίζει η κοινωνία ότι πρέπει να είμαστε καλύτερες από τις άλλες για να κερδίσουμε κάτι. Θέλει μία προσπαθεια έξτρα να σταθείς απέννατι επί ίσοις όροις σε μίτινγκ σε CEOs».
«Με βασάνιζαν τα σχόλια στα social media. Αλλά κάνω τα τελευταία χρόνια την ψυχοθεραπεία μου και καθαρίζω από ένα κομμάτι που έχει να κάνει με την αποδοχή από τον άλλο» πρόσθεσε στη συνέχεια.
Με αφορμή τη βία κατά των γυναικών η οποία επί της ουσίας πάντα υπήρχε και υπάρχει αλλά τώρα προβάλλεται περισσότερο έκανε μία ιδιαίτερη τοποθέτηση.
«Οι γυναίκες πάντα θυματοποιούνται από τα μίντια. Μία γυναίκα που σκοτώθηκε. Από ποιον; Μία γυναίκα που βιάστηκε. Από ποιον; Η πατριαρχία έχει κάνει κακό και σε εκείνους. Δεν επιτρέπεται να ζητάνε βοήθεια, δεν επιτρέπεται να έχουν συναισθήματα, να κλάψουν να φοβηθούν. Είναι ένας κύκλος από πάρα πολλά πράγματα και πρέπει να ανοίγουμε τα “κουτάκια” και να τα καθαρίζουμε».
Συγκλονίζει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς
«Μέσα από αυτή την απώλεια βλέπεις τα πράγματα, τα ρούχα που φορούσε, που είναι άψυχα αλλά για εσένα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί εκεί μέσα υπήρχε το σώμα του παιδιού σου. Η ψυχή για εμένα δεν φεύγει ποτέ από κοντά μου, συγγνώμη αν σας φαίνεται κάπως αυτό», δήλωσε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς.
«Μπορώ και τη νιώθω συνεχώς κοντά μου, χαμογελαστή και όμορφη, όπως την είχα πάντα στο μυαλό μου. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό, δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς. Είναι φυλαχτό», προσέθεσε.
«Πίσω από την κόρη μου είναι όλες οι κόρες»
Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς επεσήμανε κατόπιν: «Πίσω από την κόρη μου είναι όλες οι κόρες, γιατί για εμένα όλες αυτές οι αδικοχαμένες κοπέλες και τα αγόρια, γιατί είναι πάρα πολλά. Και το συνειδητοποίησα όταν είδα κάποια ματωμένα πορτρέτα, ήταν και πολλά αγόρια. Ο Φύσσας, ο Ζακ, ο Γιακουμάκης. Όλα αυτά τα μάτια ήταν ζωντανά και με κοιτούσαν, έχοντας ένα ”γιατί”. Και πρώτα από όλα της κόρης μου» και συνέχισε:
«Θα ήθελα να περάσω, αν μου επιτρέπετε, ένα μήνυμα και προς τους άντρες. Πρέπει και οι άντρες να προσέξουν πάρα πολύ και όταν έχουν μια σχέση, μια κοπέλα, μια σύντροφο που δεν τους αρέσει, που δεν τους κάνει, που τους προσβάλλει, που τους υποτιμά, που τους χάλασε τη φάση, ας την πάρουν αυτή την κοπέλα, ας την πάνε στο σπίτι της και να την αφήσουν έξω από την πόρτα της, να μην την ξανασυναντήσουν ποτέ, να γυρίσουν στη μάνα τους, γιατί και αυτούς μάνα τους περιμένει και αυτό το κορίτσι το περιμένω εγώ και η οικογένειά της» κατέληξε.