Πολύτιµος σύντροφος στις βαριές χειμωνιάτικες νύχτες, που θέλουν τσιπουράκι και κουβεντούλα. Η παραγωγή του ξεκινάει νωρίς τον Οκτώβρη µε το µάζεµα των σταφυλιών και ολοκληρώνεται τέλος Νοέμβρη με την απόσταξή του.
Η διαδικασία παραγωγής τσίπουρου προϋποθέτει γνώση και πείρα.Το τσίπουρο στα Τζουμερκοχώρια βγαίνει από µια σπάνια ποικιλία σταφυλιού, που είναι γνωστή ως «ζαµπέλα».
Είναι σπάνια, γιατί είναι ένας τύπος μαύρου αγριοστάφυλου, που ήρθε απ’ την Αµερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, επειδή ακριβώς είναι ανθεκτικό σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.