Η σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ που συνεδρίασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας απέρριψε το μοντέλο διοίκησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας.
Οι Πρόεδροι επιφυλάσσονται να εξετάσουν σε βάθος τις συνέπειες της πιθανής εφαρμογής του προτεινόμενου μοντέλου, το οποίο μεταφέρει την ευθύνη διοίκησης από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα σε χώρους που δεν έχουν σχέση με αυτή και λειτουργούν με άλλα κριτήρια.
Στη Σύνοδο διαπιστώθηκε η ανάγκη για ένα ΑΕΙ αποτελεσματικό, αναγνωρίσιμο και κοινωνικά υπόλογο. Στόχο αποτελεί για τη Σύνοδο η οικοδόμηση κουλτούρας ποιότητας στα ΑΕΙ καθώς και αντικειμενικής και αξιοκρατικής λειτουργίας.
«Στην θεματική ενότητα που αφορά στον εξορθολογισμό της χωροταξικής και θεματικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ, υπήρξε έντονη συζήτηση επί των κριτηρίων που πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν με ευθύνη των ιδίων ΑΕΙ, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αναμόρφωση του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας.Σήμερα είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο δυϊσμός μεταξύ της καθαρής ακαδημαϊκής και της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, πρέπει να σταματήσει και να ακολουθηθούν τα μοντέλα που εφαρμόσθηκαν σε αντίστοιχα με την Ελλάδα κράτη της Ευρώπης» επισημαίνουν οι Πρόεδροι.
«Είναι απορίας άξιον γιατί το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην άποψη του δυϊσμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όταν σε αντίστοιχα μοντέλα αναμόρφωσης, που έχουν εφαρμοσθεί επιτυχώς σε άλλα κράτη, τα ΤΕΙ έγιναν είτε Πανεπιστήμια είτε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Πράξεις που δείχνουν την πολιτική ευαισθησία και υπευθυνότητα, στις χώρες αυτές, σε αντίθεση με το πνεύμα του κειμένου, που υποστηρίζει ένα διακριτό και υποβαθμισμένο ρόλο των ΤΕΙ έναντι αυτού των Πανεπιστημίων. Η πολιτική που θα ακολουθηθεί, πρέπει να λάβει υπ‘ όψιν τα ίδια και διαφανή κριτήρια για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος των Προέδρων και η Σύνοδος των Πρυτάνεων πρέπει να κληθούν να συγκροτήσουν μεικτές επιτροπές» καταλήγει η Σύνοδος.