Την ανάγκη λήψης μέτρων καθώς η μετάλλαξη Delta είναι πολύ μεταδοτική επισήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαραλάμπος Γώγος.
«Είμαστε μια φάση που δεν είναι καλή επιδημιολογικά. Το στέλεχος Δέλτα έχει μεγάλη διασπορά, επομένως έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Δυστυχώς υπάρχει η ανάγκη λήψης μέτρων. Το καλοκαίρι που ξεκινήσαμε ήμασταν χαλαρά, υπήρχε αισιοδοξία» δήλωσε στο Mega.
Σύμφωνα με τον καθηγητή το τοπίο έχει αλλάξει με τον εμβολιασμό.
«Έχουμε ένα ισχυρό όπλο, τον εμβολιασμό. Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων, έξι εκατομμύρια ανθρώπους, και την δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι. Επομένως, υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων αλλά και μία δυνατότητα προστασίας του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Άρα προσπαθεί κανείς να ισορροπήσει στην ανάγκη κάποιων μέτρων και στην συνεχή δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό οδηγεί στο να προστατευτούν κάποιοι χώροι από την παρουσία ανεμβολίαστων» πρόσθεσε.
Γώγος: Γιατί να εμβολιαστούμε
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να εμβολιαστεί ο κόσμος:
- Η προστασία της ατομικής υγείας, σε ποσοστό 90%
- Η προστασία της δημόσιας υγείας.
- Η προστασία του ΕΣΥ
- Η προστασία του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας. «Πέρυσι τέτοια εποχή έκλειναν δραστηριότητες» είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι «με αυτή τη διασπορά, αυτή την εμβολιαστική κάλυψη, το τείχος ανοσίας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την αφαίρεσή της, είναι αναγκαία και προστατευτική». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ελέγχου των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, κάνοντας λόγο για στοίχημα. «Όλα τα μέτρα για να πετύχουν πρέπει να συνδυαστούν με σωστή επιτήρηση και έλεγχο» ανέφερε.
«Ο μαζικός εμβολιασμός προφυλάσσει από την εμφάνιση μεταλλάξεων»
Για τους εμβολιασμούς επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεχής ενημέρωση και πειθώ. «Το θέμα της πειθούς είναι συνεχές» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους οικογενειακούς και προσωπικούς γιατρούς να μιλήσουν στον κόσμο τον εμβολιασμό.
Μάλιστα, ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι ο Μοντανιέ, ο γάλλος νομπελίστας που ανακάλυψε τον ιο HIV. «Ο Μοντανιέ έκανε μια συζήτηση για το κατά πόσο οι μαζικοί εμβολιασμοί μπορούν να προωθήσουν την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών. Το εμβόλιο κάνει το αντίθετο. Ελαττώνει την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Ο μαζικός εμβολιασμός προφυλάσσει από την εμφάνιση μεταλλάξεων» είπε.
«Δεν ξέρουν στο ΕΚΑΒ την ανάγκη του εμβολιασμού;»
Τέλος ο καθηγητής αναφέρθηκε στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών και δη αυτών του ΕΚΑΒ.
«Δεν ξέρουν στο ΕΚΑΒ την ανάγκη του εμβολιασμού; Οι ΕΚΑΒίτες, που προσφέρουν την πρώτη βοήθεια, είναι πάνω από τον άρρωστο. Μπορεί να κολλήσουν. Αν είναι ανεμβολίαστοι μπορεί να μεταδώσουν. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε αυτούς που είναι στα επείγοντα, στο ΕΚΑΒ, να εμβολιαστούν. Βλέπουν κάθε μέρα τα συμβαίνοντα, τις νοσηλείες, βλέπουν τους αρρώστους που διακομίζουν στο νοσοκομείο και την έκβασή τους».