«Καμπανάκι» χτυπά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μίλησε για εστίες σε όλη τη χώρα, τις οποίες «αν τις αφήσουμε αναμμένες , θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

«Πραγματικά θα είναι πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχει καταβάλει όλος ο κόσμος να την πετάξουμε. Ξέρουμε ότι όπου υπάρχουν συνωστισμοί, έχουμε τεράστια προβλήματα», τόνισε αρχικά ο κ. Μπουλμπασάκος.

Με αφορμή τα περιστατικά στις παιδικές κατασκηνώσεις, ο κ. Μπουλμπασάκος σημείωσε: «Ξέρουμε ότι δεν προφυλασσόμαστε 100% και όλα τα μέτρα να πάρουμε. Αν πάρουμε λιγότερα μέτρα και αφήσουμε ελεύθερα τα πράγματα, θα έχουμε εστίες παντού σε όλη τη χώρα.

Εμείς τώρα, κακά τα ψέματα, έχουμε εστίες σε όλη τη χώρα. Και αν αφήσουμε αυτές τις εστίες αναμμένες, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ακούσατε τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν πει έγκυροι άνθρωποι που επεξεργάζονται μοντέλα, τα οποία μιλάνε ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμα θεωρητικά και σε 18.000 κρούσματα την ημέρα.

Αυτά τα κρούσματα θα θέλουν νοσηλείες, θα απειλήσουν με κατάρρευση το σύστημα υγείας. Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή, δεν μπορούμε όλη αυτή την προσπάθεια να τη χαραμίσουμε».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τα περί 18.000 κρουσμάτων έκανε λόγο για αριθμολαγνεία, μιλώντας για «για γενικότερα στατιστικά μοντέλα που μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε αποτέλεσμα».

Για τα λύματα σημείωσε πως η ιϊκή συγκέντρωση αυξήθηκε μέσα σε 12 ημέρες, κι αυτό που προκύπτει είναι ότι «η ινδική μετάλλαξη (μετάλλαξη Delta) αρχίζει να έχει σοβαρή διασπορά και σε νέους ανθρώπους που δεν πάνε για εξέταση».

«Θυμίζω ότι 30 Ιουνίου λέγαμε ως ομάδα ότι η ιική συγκέντρωση είναι πάρα πολύ χαμηλή και αυτό έδινε 31 μόνο κρούσματα. Όντως χθες, προχθές είδαμε ότι οι μελέτες μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανέβει σε μια τάξη 217%. Ας μην μείνω στο 200 γιατί έχει σχέση με την τιμή. Όμως ο αριθμός των θετικοποιημένων κρουσμάτων ξαναπλησιάζει το 100. Επομένως κατά τη γνώμη μου χτυπάει ένα καμπανάκι, είναι προφανές ότι δεν είμαστε στα όρια πανικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δύο είναι οι δράσεις καθημερινά για όλους, ο εμβολιασμός και η μάσκα, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι κοινωνική υποχρέωση «ώστε η κανονικότητα που επιθυμούμε να γίνει πράξη».