Ιθαγένεια μόνο μετά την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως προβλέπεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για νομοσχέδιο που τροποποιεί τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση του 2010 μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2013 όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Περίπου 200.000 παιδιά δεύτερης γενιάς επηρεάστηκαν από την απόφαση του ΣτΕ, η οποία μπλόκαρε τη δυνατότητα να αποκτούν ιθαγένεια είτε στην περίπτωση που γεννήθηκαν στη χώρα και οι γονείς τους διέμεναν νόμιμα επί πενταετία στην Ελλάδα ή εφόσον ολοκλήρωναν παρακολούθηση έξι τάξεων ελληνικού σχολείου ανεξαρτήτως του τόπου γέννησής τους.
Με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις, δικαίωμα υποβολής αιτήματος για ιθαγένεια θα έχουν στο εξής όσοι μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή έχουν αποφοιτήσει από ανώτατα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), αφού προηγουμένως έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο.
Το δικαίωμα αυτό θα κατοχυρώνεται μετά τα 18 έτη οπότε και οι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα επιλέγουν αν θα καταθέσουν αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής, ή θα ζητήσουν ελληνική ιθαγένεια.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα όσων παιδιών μεταναστών γεννήθηκαν στην Ελλάδα, το οποίο παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή κώδικα ιθαγένειας που θα συσταθεί με το νομοσχέδιο και θα αναλάβει να καταλήξει σε κάποια πρόταση.