Σε απεργιακό πυρετό βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενόψει και της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν προκηρύξει συνομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία για αύριο Πέμπτη 10/6.

Την 24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έφερε προς συζήτηση του υπουργείο Εργασίας στη Βουλή.

Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Απεργία 10/6: Χειρόφρενο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Για 24 ώρες θα είναι ακινητοποιημένα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συρμοί ΟΣΕ και προαστιακού θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι και αναμένεται να επηρεαστούν και κάποια δρομολόγια την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Τα τρένα της ΤΡAIΝΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα αύριο ενώ θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας.

Δεμένα τα πλοία

Στην 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο την Πέμπτη 10 Ιουνίου συμμετέχουν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η απεργία θα διαρκέσει από τις 00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση ανακοίνωσαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμεναργατών του ΟΛΠ.

Απεργία και των εργαζομένων στον Τύπο – Λουκέτο στο Δημόσιο

Την ημέρα της απεργίας θα σιγήσουν και τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία.

Τέλος στην κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Οι συγκεντρώσεις

Μπορεί η απεργία να προκηρύχτηκε για την ίδια ημέρα από τα συνδικάτα αλλά οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν ξεχωριστά.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα « Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, ανάπτυξη δε γίνεται».

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 πμ στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα».

(Φωτογραφία αρχείου)