Την διαβεβαίωση ότι «καμία δύναμη σε τούτη τη γη δεν θα κατορθώσει να εκριζώσει τους Χριστιανούς από τη γη τους γιατί ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος της Συρίας είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του για να διατηρήσει την πίστη του» έδωσε η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης τους στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού « Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τον Πατριάρχη Αντιοχείας που συνόδευε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ και ιεράρχες του Παλαιφάτου Ελληνοορθόδοξου Πατριαρχείου υποδέχθηκε το προσωπικό της «Αποστολής» με τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.
Οι δυο αντιπροσωπείες συζήτησαν τρόπους συνεργασίας και υποστήριξης από μέρους της «Αποστολής» στο Πατριαρχείο Αντιοχείας με βάση τις νέες πραγματικότητες, συνθήκες και ανάγκες, που έχουν προκύψει ενώ συμφωνήθηκε να εξεταστεί η άμεση έναρξη της διδασκαλίας των Αρχαίων και νέων Ελληνικών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στο Λίβανο.
Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο σκοπό της επισκέψεως του λέγοντας χαρακτηριστικά ”Είμαστε μαζί μας σήμερα εδώ σε μια εποχή διωγμών, καταπατήσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να δηλώσουμε στην πολιτισμένη Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς ότι στεκόμαστε ακόμη στα πόδια μας, και δεν χάνουμε την πίστη μας στο Χριστό, ότι η Αντιόχεια και η Δαμασκός συνεχίζουν να ακτινοβολούν στην οικουμένη”.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας περιέγραψε με μελανά γράμματα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι χριστιανοί στην Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του να στηρίξει ανεξαρτήτως θρησκείας τους ανθρώπους που υποφέρουν. «Πολλοί άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, στερούνται τροφή, δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία και δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι χωρίς προβλήματα διαβίωσης ή χωρίς ένα νεκρό».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις σχέσεις του Πατριαρχείου του με την Εκκλησία της Ελλάδος λέγοντας ότι «έχει προσφέρει πολλά» ενώ μίλησε εκτενώς για το έργο της «Αποστολής» χαρακτηρίζοντας την «τον βραχίονα του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας».
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ζήτησε την άμεση συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της «Αποστολής» και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο να ευλογήσει τον συντονισμό αυτής της βοήθεια. «Ο λαός μας, κατέληξε ο κ. Ιωάννης, αγαπά τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους αρχιερείς, τους πατέρες, τον ελληνικό λαό, την ελληνική σημαία και συναισθάνονται ότι όλοι είμαστε μία οικογένεια».
Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας χαρακτήρισε εξαιρετική τιμή την επίσκεψη του Πατριάρχου στην «Αποστολή» και μίλησε για τις σχέσεις της Αντιοχείας με τον διαχρονικό Ελληνισμό λέγοντας ότι «υπήρξαν ανέκαθεν οργανικές». Μιλώντας για το έργο της «Αποστολής» υπογράμμισε ότι «ο φιλανθρωπικός Οργανισμός της Αρχιεπισκοπής προσφέρει στήριξη στους ανθρώπους που υποφέρουν «χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αποκλεισμούς με γνώμονα την ανάγκη».
Αναφερόμενος στις πολεμικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στην Μέση Ανατολή υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις σφαγές, τις φρικαλεότητες, τα φοβερά μαρτύρια, που υφίστανται οι Χριστιανοί εκ μέρους φανατικών και ακραίων ισλαμιστών. «Δεν είναι άγνωστα, είπε χαρακτηριστικά, στην ιστορία της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης τα μαρτύρια, τα οποία βλέπουμε, δυστυχώς, να επαναλαμβάνονται και πάλι. Όπως και παλαιότερα ο «πεπολιτισμένος κόσμος» υπήρξε αδιάφορος και εν πολλοίς συνένοχος, έτσι και τώρα πράττει δυστυχώς τα ίδια».
Τέλος ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στη σχέση του με τον απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο ( αδελφό του Πατριάρχου) λέγοντας: «Είμαι βέβαιος όπου και να βρίσκεται ότι το πνεύμα του αυτή την ώρα είναι κοντά μας και χαίρετε για την Επίσκεψή Σας» για να λάβει την έντονα φορτισμένη, συναισθηματικά, του Πατριάρχου «Δεν ξέρετε πόσο πολύ θα ήθελα και σωματικώς να είναι μαζί μας ο αγαπητός σε όλους μας αδελφός Παύλος, όμως όπου και να είναι αυτή τη στιγμή, είμαι βέβαιος χαίρεται και αγαλλιάζεται για αυτή τη συνάντηση και την παρουσία μας εδώ ανάμεσα σας.