Οι τευτλοπαραγωγοί ζουν φέτος μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού η λειτουργία του ενός και μόνο εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, δημιουργεί καθυστερήσεις και γκρίνια. Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Πλατύ Ημαθίας, Στέργιος Στράντζαλης, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής, παραλαβής και επεξεργασίας των τεύτλων (καμπάνιας), το πολύ πέντε ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό, που έχει οριστεί για τις 15 Νοεμβρίου.
Μέχρι σήμερα, η συγκομιδή, παραλαβή και επεξεργασία των τεύτλων, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, άνω του 50%. Όπως δήλωσε ο παραγωγός αλλά και πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Σερρών, Χρήστος Βαρούτης, «είμαστε στο 65% της καμπάνιας στο νομό και κάθε εβδομάδα παραδίδονται στο Πλατύ περίπου 4.000 τόνοι, ενώ μέχρι και πέρυσι, που λειτουργούσε το εργοστάσιο στις Σέρρες, παραδίδαμε 5.000-6.000 τόνους/ημερησίως».
«Το σύστημα παραλαβής και επεξεργασίας ζαχαρότευτλων, έχει «φρακάρει», μετά το κλείσιμο φέτος των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ενώ οι παραγωγοί επιθυμούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια «το γεγονός ότι ακόμα δεν μας έχουν πει πότε θα πληρωθούμε, μας προβληματίζει και υπάρχει γκρίνια».
Στο 50% βρίσκεται η καμπάνια στην Ορεστιάδα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της περιοχής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ, Πέτρο Χαστανίδη, «ημερησίως αποστέλλονται στο Πλατύ Ημαθίας περίπου 2.500 τόνοι τεύτλων».
«Ευτυχώς ο καιρός συμμαχεί μαζί μας και έτσι παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται οι τευτλοπαραγωγοί δεν θα χάσουν μεροκάματο», επεσήμανε. Όπως εξήγησε, «λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών για την εποχή, όπως και στις Σέρρες, έτσι και στην Ορεστιάδα ο ζαχαρικός τίτλος βρίσκεται πάνω από τα 14 pol (μετρά την ποσότητα ζάχαρης), που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πάρουν καλό μεροκάματο».
Στην περιοχή του Πλατέος η καμπάνια βρίσκεται κοντά στο 50% και σύμφωνα με τον κ. Στράντζαλη οι όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν στην όλη διαδικασία παραλαβής και επεξεργασίας των τεύτλων επιλύονται γρήγορα και το εργοστάσιο δουλεύει στη μέγιστη δυναμική του, ήτοι 7.600 τόνους/24ωρο.
Πάντως, κοινή θέση όλων των προαναφερομένων είναι ότι με την πρακτική αυτή που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, η διοίκηση ενώ επεδίωκε μείωση των λειτουργικών εξόδων (για αυτό και ανέστειλε τη λειτουργία των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες), το «πιο πιθανόν είναι να έχει πάλι ζημίες, αφού κατά τη μεταφορά και μέχρι να ξεφορτωθεί και να μπει για επεξεργασία το προϊόν, χάνει σε βάρος και σε ποιότητα, ενώ οι παραγωγοί θα πληρωθούν με βάση τις μετρήσεις που γίνονται στην παράδοση της παραγωγής τους». Στο πλαίσιο αυτό, όλοι εξέφρασαν την ευχή την επόμενη χρονιά να τεθούν και πάλι σε λειτουργία να εργοστάσια της ΕΒΖ.
Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονταν (πριν από την αναστολή λειτουργίας) 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή έσπερναν συνολικά 18.000 στρέμματα. Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονταν σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων έσπερναν 13.000 στρέμματα και στο Πλατύ Ημαθίας οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 106 άτομα και 50.000 στρέμματα αντίστοιχα.