Περισσότερα από 500 άτομα υπέβαλλαν αίτηση για την κάλυψη των θέσεων των Ενεργειακών Επιθεωρητών, που θα στελεχώσουν το ειδικό Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι αιτήσεις για την απόκτηση της ικανότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή κτηρίων έχουν ξεπεράσει τις… 6000.
Σε ότι αφορά το πρώτο Σώμα, την ΕΕΥΠΕΝ, την Γενική Επιθεώρηση θα στελεχώσουν 15 άτομα, ενώ 55 άτομα- σύμφωνα με το ΦΕΚ- θα συγκροτήσουν τους τομείς Νότιας και Βόρειας Ελλάδας.
Αναφορικά με την περίπτωση των μηχανικών που θα πιστοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από το νέο τρόπο αδειοδότησης και μεταβίβασης ακινήτων (αντικατάσταση της παλαιάς μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων σε μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας βάσει του νέου ΚΕΝΑΚ) η αθρόα προσέλευση δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά και την στροφή των νέων -κυρίως- επιστημόνων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την «αειφορία».
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών να μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να έχει ικανό αριθμό ατόμων, ώστε να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει απρόσκοπτα και οι τράπεζες να είναι σε θέση να εγκρίνουν τα δάνεια του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ οίκον».
Αυτό που καταδεικνύει η μαζική προσέλευση των μηχανικών και κυρίως μηχανολόγων και αρχιτεκτόνων στην εξασφάλιση της πιστοποίησης του ενεργειακού επιθεωρητή, ήταν καταγεγραμμένο ήδη από πέρυσι στην ΕΕ, καθώς έρευνα του τμήματος sustainability των βρετανών ορκωτών εκτιμητών (RICS) δείχνει (όπως φαίνεται και στο γράφημα) ότι ο πρώτος λόγος που δραστηριοποιείται κάποιος στον τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας είναι η εξεύρεση εργασίας σε ποσοστό 28% και ακολουθεί με 17% η απαίτηση του πελάτη, 16% το Marketing, 14% λόγοι νομικής συμμόρφωσης, 12% η δημιουργία ενός ανταγωνιστικότερου προϊόντος για την αγορά και τέλος το περιβάλλον με 12% και ηθικοί λόγοι μόλις με 5%.
Ποιοι εφαρμόζουν τι
Τα κτήρια γραφείων πρωταγωνιστούν στην υιοθέτηση / εφαρμογή βιώσιμων λύσεων το τελευταίο τρίμηνο και ακολουθούν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα βιομηχανικά κτήρια και τέλος τα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα ανά κατηγορία η εφαρμογή συστημάτων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, αγγίζει αντίστοιχα σε ποσοστό το 38%, 22%, 20% και μόνο στα εμπορικά κέντρα υποχωρεί κάτω από το 20%.
Σε επίπεδο χρηστών η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: εταιρείες παροχής υπηρεσιών 40%, κυβερνητικοί φορείς και media 37%, κατασκευαστικοί όμιλοι 28%, τράπεζες – ασφαλιστικοί οργανισμοί 20%, πετρελαϊκές εταιρείες 18% και εταιρείες μεταποίησης 16%.