Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (26/4) 1.317 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 80. Στους 811 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.087 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 811 (63,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.050 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6,24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 470 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού πιθανόν να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2021
Το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19 μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου που διανύουμε αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο είναι αποτελεσματικές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα, παρά μόνο εμβόλιο κατά της Covid-19. Αν ανακαλυφθεί ένα τέτοιο φάρμακο, αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος των lockdowns για πάντα, σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται το δημοσίευμα.
Η Pfizer, η εταιρεία που δημιούργησε ένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, κάνει ήδη δοκιμές του πειραματικού χαπιού σε ανθρώπους. Το αντιικό φάρμακο PF-07321332 μπορεί να χορηγείται για να αποτραπεί η σοβαρή νόσηση σε ανθρώπους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά και σε ορισμένους ανθρώπους δεν μπορούν να χορηγηθούν. Τα χάπια μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης σε ανθρώπους για τους οποίους τα εμβόλια δεν λειτουργούν εξίσου καλά ή να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας στην περίπτωση εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους.
Περίπου 60 άνθρωποι εμπλέκονται αυτή τη στιγμή στη κλινική δοκιμή φάσης Ι του PF-07321332 της Pfizer, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου. Στη συνέχεια, αν το χάπι αποδειχθεί ασφαλές, μεγαλύτερες δοκιμές με περισσότερους ανθρώπους θα διεξαχθούν για να αποδειχθεί ότι σίγουρα σταματά την Covid-19.
Ο καθηγητής Κέβιν Μπλιθ, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που ηγείται της δοκιμής του αντιικού φαρμάκου favipiravir, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί αφότου κάποιος κολλήσει κορονοϊό, δήλωσε: «Θα ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά αν τα ανιικά φάρμακα λειτουργούν… Ο υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν και δεν θα χρειάζονται lockdowns».
Η Pfizer χρειάστηκε λιγότερο από έναν χρόνο για να ετοιμάσει το εμβόλιό της και το PF-07321332 μπορεί να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2021, αναφέρει η Telegraph.