Ο ΕΝΦΙΑ και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από Δικηγορικούς συλλόγους «για την ανάδειξη της αντισυνταγματικότητας του φόρου και την παροχή οδηγιών σε αδύναμους οικονομικά πολίτες σχετικά με τη δικαστική αμφισβήτησή του» βρέθηκε στο επίκεντρο της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε στα Καλάβρυτα υπό την προεδρία του προέδρου του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κατά την έναρξη των εργασιών τόνισε ότι «πολλά μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής στοχεύουν στην κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου», υπενθυμίζοντας τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών από τις φορολογικές αρχές χωρίς παρουσία δικαστικού λειτουργού και την άμεση αντίδραση της Ολομέλειας.
Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως αυτό της αδυναμίας πολλών δικηγόρων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, και «επέκρινε το φαινόμενο να ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την απονομή της Δικαιοσύνης και τους δικηγόρους, με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση(αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού)αλλά και ενάντια στις θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας(Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας)».
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα όπως:
-η αντίθεση του δικηγορικού κόσμου στο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προτείνοντας, παράλληλα, την εφαρμογή του συστήματος εκδίκασης υποθέσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, σε όλη την τακτική διαδικασία καθώς και την κατάργηση των παραβόλων που εν μέσω κρίσης, εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη
-η διόγκωση της ύλης των μονομελών ποινικών δικαστηρίων και η συρρίκνωση των πολυμελών δικαστηρίων καθώς και η σωστή εφαρμογή του άγνωστου στην ελληνική δικαστική πραγματικότητα θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής κατηγορουμένου και εισαγγελέα και σε υποθέσεις κακουργημάτων.
-στο σωστό τρόπο χορήγησης της αναστολής έκτισης των ποινών αφού πλέον καταργείται η μετατροπή τους σε χρηματική, στην τροποποίηση του άρθρου 187(εγκληματική οργάνωση) και στην προτεινόμενη κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, πρόταση που βρήκε σύμφωνη την ολομέλεια του σώματος.
Η ολομέλεια έθεσε επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ήταν παρών, ζητήματα όπως:
– Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για μικροοφειλέτες του δημοσίου.
– Κατάργηση παραβόλου εφέσεως και δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστικές αγωγές.
– Έκδοση υπουργικής απόφασης για τη θέσπιση πόρων του Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών(ΛΕΔΕ),
Τέλος, συμφώνησαν, κατά πλειοψηφία, ότι θα πρέπει να παραμείνει το ασυμβίβαστο μεταξύ δικηγόρου και δημάρχου, κάτι που άλλωστε ισχύει και σήμερα.