Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να δώσει λύση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Οι επαγγελματικές Ομοσπονδίες εμπόρων, καταστηματάρχες αλλά και έμποροι κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και τελικά να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και τους υπαλλήλους την απόφαση που επιτρέπει πιλοτικά για ένα χρόνο την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους αφού, όπως λένε, λόγω του ανταγωνισμού αναγκάζονται να εργάζονται και την μοναδική ημέρα της εβδομάδος που είχαν αργία.
Οι έμποροι υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην εν λόγω απόφαση χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και χαρακτηρίζουν παράνομη την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και σε περιοχές μη τουριστικές, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτή την ενέργεια.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών -Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.
Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, η επίμαχη υπουργική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή οδηγία 94/104/1993 με τις οποίες καθιερώνεται η Κυριακή ως ημέρα αργίας και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση των εργαζομένων.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας καθώς επίσης και σωρεία διατάξεων και αρχών του Συντάγματος, όπως είναι η υποχρέωση του κράτους για την προστασία της οικογένειας (άρθρο 21), της θρησκευτικής ελευθερίας και της άσκησης του δικαιώματος λατρείας κατά την καθιερωμένη αργία της Κυριακής (άρθρο 13), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και την απαγόρευση του ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθρα 5 και 22).
Τέλος, χαρακτηρίζουν την απόφαση μη νόμιμη αφού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκπρόθεσμα.