Την πρόσβαση στο Facebook εμπόδισε σήμερα η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ στο όνομα της διασφάλισης της σταθερότητας, ενώ ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος που εκδίωξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον της Σου Τσι για παράνομη εισαγωγή εξοπλισμού επικοινωνιών μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τη Δευτέρα έχει προκαλέσει την καταδίκη της Δύσης και εκκλήσεις προς τη χούντα να σεβαστεί τη μεγάλη νίκη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Κίνημα πολιτικής ανυπακοής εναντίον της χούντας έχει εμφανιστεί μέσω του Facebook, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη Μιανμάρ. Τόσο το Facebook όσο και το WhatsApp έχουν μπλοκαριστεί, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Σε κάποιες περιοχές η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ακόμη διαθέσιμη σποραδικά και διαδηλωτές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Μάνταλεϊ, μετέδωσαν live μέσω του Facebook τις κινητοποιήσει που σημειώθηκαν εκεί.
«Οι διαμαρτυρίες του λαού κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος» έγραφε ένα πανό. Μια ομάδα περίπου 20 ατόμων φώναζε: «Απελευθερώστε τώρα τους συλληφθέντες ηγέτες μας».
Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τη διαδήλωση, ανακοίνωσαν τρεις διαφορετικές φοιτητικές οργανώσεις.
Μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης μεταδόθηκαν και εικόνες από το κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχουν ξεκινήσει γιατροί και νοσηλευτές στα κρατικά νοσοκομεία όλης της χώρας, ξεκινώντας απεργία ή φορώντας κόκκινα περιβραχιόνια, το χρώμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν χθες δείχνουν εργαζόμενους και στο υπουργείο Γεωργίας να συμμετέχουν στο κίνημα.
«Άδικο πραξικόπημα»
Εξάλλου τα δύο τελευταία βράδια κάτοικοι της Ρανγκούν αλλά και άλλων πόλεων βγήκαν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρολικά και κορνάροντας από τα αυτοκίνητά τους, με τις εικόνες να κυκλοφορούν ευρέως στο Facebook.
«Φώτα λάμπουν στο σκοτάδι» δήλωσε ο Μιν Κο Νάινγκ, βετεράνος προηγούμενων εκστρατειών εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, σε μια έκκληση προς τους πολίτες να εξεγερθούν. «Πρέπει να δείξουμε πόσοι άνθρωποι είναι κατά αυτού του άδικου πραξικοπήματος».
Το υπουργείο Ενημέρωσης και Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι το Facebook, το οποίο χρησιμοποιούν οι μισοί από τους 53 εκατομμύρια κατοίκους της Μιανμάρ, θα παραμείνει μπλοκαρισμένο ως τις 7 Φεβρουαρίου διότι χρήστες «διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση και προκαλούσαν παρανοήσεις».
Εξάλλου η νορβηγική Telenor Asa, η βασική πάροχος τηλεπικοινωνιών στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με την εντολή της χούντας να μπλοκάρει το Facebook.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ιστότοπου Άντι Στόουν κάλεσε τις αρχές να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στο Facebook «ώστε οι άνθρωποι στη Μιανμάρ να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες».
Αρκετοί στη Μιανμάρ χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν το μπλοκάρισμα του ιστότοπου. Το Twitter, που παραμένει σε λειτουργία, κατέγραψε αύξηση των χρηστών του, ενώ το πρώτο hashtag στη χώρα ήταν το #ΚίνημαΠολιτικήςΑνυπακοής, με το #ΔικαιοσύνηΓιαΤηΜιανμάρ να ακολουθεί.