«Τι γνώμη έχετε για την υπόθεση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα από άτομα σε θέση εξουσίας;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε η Λένα Αξιόγλου και η απάντηση της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Στην απάντηση της στο tinealarissa.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα και υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, Λένας Αξιόγλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «κυρίες» οι οποίες «αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν στα δωμάτια μοναχικών ανδρών».
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε αλλά και την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της στη Λάρισα όπου μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου ανήρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ βολάν και έγραψαν με κόκκινη μπογιά: «Το παραμύθι σας έρχεται από το μεσαίωνα, όπως και οι απόψεις σας», η κ. Αξιόγλου προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση.
Στην συγκεκριμένη δήλωση η κ. Αξιόγλου σημειώνει πως στόχος της ήταν μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε να τονίσει ότι η αυτοπροστασία της γυναίκας είναι σημαντική, γιατί ποτέ δεν ξέρει τα όρια του αρσενικού συνομιλητή της, που σ αυτά αναφέρεται και το μεσαιωνικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η κοκκινοσκουφίτσα».
Ολόκληρη η απάντηση της Λένας Αξιόγλου που προκάλεσε αντιδράσεις
Ότι, αν και «κομίζει γλαύκας εις Αθήνας, έκανε άριστα και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, έστω και μετά από χρόνια. Η όλη προσωπική της αφήγηση, όπως διατυπώθηκαν οι λεπτομέρειες στα ΜΜΕ, θυμίζει πιστά το παραμύθι της «Κοκκινοσκουφίτσας». Η «Κοκκινοσκουφίτσα» είχε ρητή οδηγία από τη μητέρα της «μην βγείς από το δρόμο σου» και εκείνη επειδή «δεν ήξερε τι κακό ζώο ήταν αυτός ο λύκος και δεν τον φοβήθηκε καθόλου» , βγήκε στο λιβάδι να μαζέψει άνθη και ο λύκος πήγε και παραπλανητικά φόρεσε τα ρούχα της γιαγιάς , φόρεσε τα γυαλιά της ,αφού έφαγε και τη γιαγιά.
Όταν ο κυνηγός έκοψε το στομάχι του λύκου και έβγαλε ζωντανές και τη γιαγιά και την Κοκκινοσκουφίτσα, αυτή είπε όσο ζώ δεν θα ξαναβγώ από το δρόμο μου. ΚΑΙ έκτοτε δεν την ξαναπείραξε κανείς!». Τα παραμύθια έχουν διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα και το μήνυμα είναι αυτό που από μικρές εμείς τουλάχιστο από καππαδοκικές και μικρασιάτικες οικογένειες ξέραμε ότι «οι κυρίες , αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών στις εκδρομές, στα συνέδρια και εξωσπιτικές διανυκτερεύσεις κλπ.».
Εδώ θα προσέθετα ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος, αν δεν συμφωνεί το ένα μέλος, με ξεκάθαρα πολλά λόγια και όχι με μισόλογα και υπονοούμενα η μονολεκτική συμπεριφορά το λέγει και αποφεύγονται τα «τραύματα», που μας ακολουθούν. Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει «ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» στο δωμάτιό του. Και τα λέγω αυτά ως Πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα, όπου βία είναι και η σεξουαλική και ψυχολογική παρενόχληση.
Να θυμίσω δε ότι ο βιασμός πολύ καθυστερημένα χρονικά και εξελικτικά θεωρήθηκε από το ποινικό δίκαιο ότι συμβαίνει και στο ανδρόγυνο μέσα στο γάμο, όταν η σύζυγος πει «Όχι». Πολλές μας έχουμε βιώσει την παρενόχληση κυρίως στον εργασιακό χώρο, αλλά εναπόκειται στη ψυχραιμία εκάστης να αντιδράσει.
Έκανε άριστα η Ολυμπιονίκης μας και το γνωστοποίησε και έτσι λαμβάνονται μέτρα και από την πλευρά της Πολιτείας, όπως λόγου χάρη η Ν.Δ ψήφισε νόμους για συμμετοχή και των αθλητών στα διοικητικά συμβούλια , όπου κρίνονται τα αθλητικά θέματα και τυχόν προνόμια των αθλητών ,αλλά είναι χρήσιμο και για άλλα άτομα ,ώστε να ξέρουν όχι μόνο από το παραπάνω παραμύθι ,αλλά και από την ίδια τη ζωή «τι κακό ζώο είναι ο λύκος».
Και εδώ να προσθέσω με την ευκαιρία, ας βάλει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας η κυβέρνηση, αφού αφενός δεν έχουμε τεράστιες δόσεις τεστοστερόνης και έτσι «δεν είμαστε λύκοι» και αφετέρου η γυναικεία φύση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αναζωογονητικά προοδευτικό, συμμετοχικό και απελευθερωτικό στυλ «ηγεσίας» σε κάθε θέση εξουσίας.
Η διευκρινιστική απάντηση της Λένας Αξιόγλου
Διευκρινιστική απάντηση έστειλε η κ. Αξιόγλου στο tinealarisa.gr έπειτα από την έκταση που πήρε το θέμα μετά και τις αναδημοσιεύσεις από Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης:
«Αγαπητέ κύριε Βαγγέλη Βουλάγκα, θα ήθελα επ ‘ ευκαιρία των δημοσιευμάτων στο Documento και την Αυγή σχετικά με γνωστοποίηση από κυρία Μπεκατώρου της προσβλητικής παρενόχλησης που δέχθηκε πριν 20 έτη και της σχετικής 24.1.21 συνέντευξής μου σε σας, ότι στόχος μου ήταν στη συνέντευξή μου αυτή να τονίσω ΟΤΙ Η ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της γυναίκας είναι σημαντική, γιατί ποτέ δεν ξέρει ΤΑ ΟΡΙΑ του αρσενικού συνομιλητή της, που σ αυτά αναφέρεται και το μεσαιωνικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η κοκκινοσκουφίτσα».
Παρουσιάζει το παραμύθι ότι η γυναίκα «κατασπαράζεται» από τον άνδρα και Ως ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, μολονότι πολιτιστικά έχει εξελιχθεί η κατάσταση και το γυναικείο «ΟΧΙ» είναι»ΟΧΙ», ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ με επιλογή αποτρεπτικών συμπεριφορών, γιατί δεν ξέρει μέχρι πού φτάνει η τεστοστερόνη και τα όρια του «ερωτικά εκφραζόμενου» συνομιλητή της.
Ουδόλως μίλησα έτσι, για να θίξω ή για να υπαινιχθώ έλλειψη ηθικού υποβάθρου.
Με εκτίμηση, Ελένη Ι. Αξιόγλου»