Η Κατερίνα Μισθού, από τη Ρόδο, είναι η πρώτη από τους πρώτους στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Η 18χρονη μαθήτρια λίγο έλειψε να αγγίξει το απόλυτο 20 στις Πανελλήνιες αφού συγκέντρωσε 19.848 μόρια.
Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου
Έγραψε 20 στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, το ίδιο και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στην Έκθεση πήρε 18,9 και 19,7 στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και 19,5 στη Φυσική Κατεύθυνσης.
Έτσι, η μαθήτρια που συγκέντρωσε τον υψηλότερο βαθμό στις εξετάσεις, όπως λέει σε συνέντευξή της στο newsbeast.gr, από τον Οκτώβρη θα μετακομίσει μόνιμα στην Αθήνα για να φοιτήσει στην ΑΣΟΕΕ.
Φυσικά, η 18χρονη επιτυχούσα από τη Ρόδο έχει όνειρα και θέλει να ασχοληθεί με τον τουρισμό, γιατί, όπως λέει, αυτό είναι ίσως το ισχυρότερο «όπλο» της χώρας μας στην καταπολέμηση της κρίσης.
Πάντως, θεωρεί ότι αν δεν τα καταφέρει, θα φύγει κι εκείνη στο εξωτερικό.
– Από το Γυμνάσιο μέχρι και σήμερα ήσουν από τις πιο άριστες μαθήτριες. Ποιο, πιστεύεις πλέον, ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας σου;
«Έκανα πάντα αυτά που μου έλεγαν να κάνω. Διάβαζα όλο το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Είχα πολύ σωστό προγραμματισμό και σταθερούς ρυθμούς. Με βοήθησαν πάρα πολύ επίσης και οι καθηγητές μου. Έτσι, με δουλειά και βοήθεια κατάφερα να πετύχω αυτό το βαθμό».
– Πόσες ώρες διάβαζες την ημέρα;
«Περίπου τρεις ώρες την ημέρα, συστηματικά, κάθε μέρα και δεν άφηνα κενά».
– Στην ΑΣΟΕΕ πέρασες;
«Ναι, στην ΑΣΟΕΕ θα δηλώσω».
– Ποιες είναι οι συμβουλές της πρώτης των πρώτων στους υπόλοιπους μαθητές για την επιτυχία;
«Χρειάζεται υπομονή και επιμονή και να έχουν πίστη στις δυνατότητές τους. Να μην τα παρατήσουν, να διαβάζουν συστηματικά και κάπως έτσι θα τα καταφέρουν».
– Πολλοί νέοι μαθητές, επιτυχόντες κάποιοι με υψηλές βαθμολογίες, αποφασίζουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Εσύ γιατί αποφάσισες να μείνεις στην Ελλάδα;
«Αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα, γιατί πιστεύω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι επαρκή. Σκέφτομαι να πάω για μεταπτυχιακό μόνο στο εξωτερικό. Πιστεύω όμως ότι οι λόγοι που φεύγουν, είναι γιατί ακούν ότι τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό είναι καλύτερα».
– Όμως και πολλοί νέοι μετά τις σπουδές τους, φεύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Θα ακολουθούσες τον ίδιο δρόμο;
«Αν έβλεπα ότι το επάγγελμα που έχω επιλέξει δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα και δεν έχω πιθανότητες εξέλιξης, τότε, ναι, θα το έκανα κι εγώ».
– Η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια όπως για παράδειγμα τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, σε τρομάζει;
«Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα άγχος αλλά ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θα φτιάξουν».
– Με τι θέλεις να ασχοληθείς, όταν θα τελειώσεις τις σπουδές σου;
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμη με βεβαιότητα. Σκέφτομαι όμως να δουλεύω σε κάποιο ξενοδοχείο στον τομέα του μάρκετινγκ».
– Πιστεύεις δηλαδή ότι ο τουρισμός είναι το μόνο «όπλο» της Ελλάδας;
«Ναι, αυτό ακριβώς. Είναι ίσως και το πιο σημαντικό “όπλο” που έχει η χώρα μας».