Γιατρούς, που συνταγογραφούσαν σε αποβιώσαντες, ή ακόμα και εν αγνοία ασθενών, εντόπισε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια πολύμηνης έρευνας από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Από τα έως στιγμής στοιχεία των περιπτώσεων απάτης που εξιχνιάσθηκαν, προκύπτει ότι η ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους, που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τους δεν είχαν διαγραφεί από το σύστημα «e-syntagografisi». Εξακριβώθηκε ότι 51 γιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους, ή συνταξιούχους του ΝΑΤ, το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2012.
Επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος συνταγών, τουλάχιστον 2.585, που είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του ΙΚΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ ήδη διενεργούνται αυτοτελείς Προκαταρκτικές Εξετάσεις από Πταισματοδίκες Αθηνών – Πειραιώς, ενώ για τους αντίστοιχους του ΙΚΑ, λόγω του μεγάλου τους αριθμού, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Επίσης, ύστερα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων. Οι σχετικές καταγγελίες απεστάλησαν και ήδη διερευνώνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διαπιστώθηκε ακόμη περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, το οποίο είχε κλαπεί, ενώ διαπιστώθηκε και παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, από πρώην ορθοπεδικό γιατρό Νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του γιατρού, στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία ΑΦΜ και της διεύθυνσής του. Στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, ο γιατρός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός γιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.
Από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε, επίσης, ότι συγκεκριμένοι γιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους, ενώ σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές, που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έχει ήδη προβεί στη χρηματική περικοπή των δαπανών στις αντίστοιχες συνταγές που δεν ήταν επικολλημένες οι ταινίες γνησιότητας.
Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μίας φοράς είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία επιβλήθηκαν, με αποφάσεις της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.