Η ανησυχία μη τήρησης των μέτρων στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οδηγεί τους ειδικούς σε αυστηρότερες συστάσεις για τον αριθμό των 9 ομοτράπεζων.
Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες οι γιορτές να μην αποτελέσουν αφορμή για συγχρωτισμό επαναλαμβάνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Ερωτηθείς για το πώς «κλείδωσε» ο αριθμός 9 ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι: «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος, καθώς υπολογίστηκε ότι αυτός είναι ο μέσος όρος ατόμων δυο οικογενειών στην Ελλάδα».
«Μόνο μία οικογένεια στις γιορτές»
Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα οι ειδικοί φοβούνται τη χαλάρωση των μέτρων και την απότομη διασπορά του ιού που θα προκαλέσει περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά τώρα που αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται πλέον μόνο μία οικογένεια να γιορτάσει εκ των ενόντων και αμφισβητείται ακόμα και ο αριθμός «9». Μάλιστα, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού ο εν λόγω αριθμός που ανακοινώθηκε ως μέγιστος αριθμός συγκεντρωμένων ανθρώπων, είναι αυθαίρετος και δεν προτάθηκε ποτέ από την επιτροπή. «Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τις αναμονές, ούτε για τα σπίτια. Δεν συζητήθηκε στην επιτροπή κάτι τέτοιο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χάθηκε ο κόσμος με ποιον θα φάμε» προτείνοντας να γιορταστούν με μία οικογένεια.
Κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας» τόνισε ο καθηγητής και επισήμανε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.