Δεν πραγματοποιείται σήμερα το εκπαιδευτικό έργο στη Φιλοσοφική Σχολή σύμφωνα με σχετική απόφαση της Κοσμητείας η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την συμβολική λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας.
Η κατάσταση που επικρατεί είναι επικίνδυνη για την υγεία των υπαλλήλων και των φοιτητών ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλοσοφική Σχολή, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο στην Αττική και καθημερινά οι χώροι της χρησιμοποιούνται από χιλιάδες φοιτητές, γεγονός που πολλαπλασιάζει σημαντικά το μέγεθος του προβλήματος.
Δηλώσεις για το θέμα της καθαριότητας έκανε στο MEGA και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεοδόσης ο οποίος ανέφερε επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες με σκουπίδια στους κοινόχρηστους χώρους και βρώμικες τουαλέτες.. Σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν έληξε η σύμβαση με τον εργολάβο που είχε αναλάβει την καθαριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνεργείο που είχε αναλάβει την καθαριότητα της Φιλοσοφικής Σχολής, διέκοψε από τις 23-05-2014 τις εργασίες του. Η Κοσμητεία τονίζει σε έγγραφό της ότι μετά την διακοπή των εργασιών του συνεργείου, τα απορρίμματα άρχισαν να σωρεύονται στους κοινόχρηστους χώρους και κυρίως στους χώρους υγιεινής οι οποίοι, και λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, συνθέτουν ένα δυσώδες περιβάλλον και τίθεται ζήτημα υγιεινής για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους της Σχολής μας.
Ανακοίνωση για το πρόβλημα της καθαριότητας εξέδωσε και η ΓΣ του Συλλόγου διδασκόντων της Φιλοσοφικής η οποία και διαμαρτύρεται εντονότατα για την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Σχολή όσον αφορά την καθαριότητα και την υγιεινή.
Η Γενική Συνέλευση τονίζει ότι τα μαθήματα διεξάγονται μέσα σε αδιανόητες συνθήκες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία όλων όσοι κινούνται και εργάζονται στο κτήριο ενώ καλεί τις πρυτανικές αρχές του Ε.Κ.Π.Α. να συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.
Παράλληλα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το προσωπικό που εργάστηκε για την καθαριότητα της Φιλοσοφικής Σχολής στη διεκδίκηση του αυτονόητου, την καταβολή των δεδουλευμένων.
Η Γ.Σ. καταδικάζει το καθεστώς των εργολαβιών που λυμαίνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια και επισημαίνει ότι αυτές οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες είναι και ακριβότερες και ανεπαρκέστερες των αντίστοιχων δημοσίων, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτές γίνονται αντικείμενα στυγνής εκμετάλλευσης.
Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ., εάν η έλλειψη καθαριότητας στη Σχολή υπερβεί τα όρια ανοχής και αντοχής διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου σε διήμερη αποχή από το εκπαιδευτικό τους έργο.