Θύματα του καιρού και ιδίως του… χαλαζιού, έχουν πέσει και φέτος –ακόμη και τις τελευταίες ημέρες- οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Λάρισας. Πλέον απευθύνουν έκκληση για άμεση έναρξη του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
Έλληνες παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Φοβούμενοι να ξοδέψουν μερικά εκατομμύρια θα βρεθούν και πάλι να κάνουν επιτόπιες εκτιμήσεις για ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο ρoδακινοπαραγωγός Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, προσθέτοντας: «είμαστε εκτεθειμένοι και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούμε να καταστραφούμε και φέτος».
«Το Α και το Ω για μια καλή χρονιά είναι για τους παραγωγούς η χαλαζική προστασία, κυρίως κατά το Μάιο και Ιούνιο, οπότε ο καιρός είναι ασταθής και το χαλάζι πολύ συχνό φαινόμενο», χαρακτήρισε το πρόγραμμα που «τρέχει» ο ΕΛΓΑ, ο παραγωγός Λάρισας, Αλέξανδρος Παντραλέξης, προσθέτοντας ότι «οι αγρότες δεν θα αντέξουν για ακόμη μια χρονιά να πετάξουν στα σκουπίδια την παραγωγής τους».
Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον επικεφαλής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Βαγγέλη Τσαγκαλίδη, ο τελευταίος επεσήμανε ότι ο οργανισμός ξεκίνησε τη διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού και την υπογραφή του νέου σχεδίου σύμβασης από το 2012 (η σύμβαση έληξε το 2013), ωστόσο όπως παραδέχθηκε η «γραφειοκρατική λαίλαπα» καθυστέρησε την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.
Γνωστοποίησε ότι ο διαγωνισμός κύλησε ομαλά, προσφορά κατέθεσε μία εταιρεία, αυτή που και τα προηγούμενα πέντε χρόνια εκτελούσε το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας στις αναφερόμενες περιοχές και τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου, το σχέδιο της νέας πενταετούς σύμβασης βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο, που αποτελεί και ανεξάρτητο φορέα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαγκαλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα τα αεροπλάνα θα βρίσκονται στους αιθέρες προκειμένου να προστατέψουν τους παραγωγούς και τόνισε ότι η νέα σύμβαση προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα), και παράταση του χρονικού διαστήματος προστασίας από 20 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου και όχι από 10 Απριλίου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Στο μεταξύ, σε σημερινή της ανακοίνωση η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας χαρακτηρίζει ως «όνειρο θερινής νυχτός» για τους Έλληνες παραγωγούς την αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών τους, τονίζοντας ότι «ήδη επλήγησαν κάποιες περιοχές».
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η περσινή καταστροφή δεν έγινε μάθημα. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ήταν η αποζημίωση που κλήθηκε να πληρώσει ο ΕΛΓΑ και χιλιάδες τόνοι ροδάκινου δεν έγιναν κομπόστες, χάθηκαν μεροκάματα, μειώθηκαν οι εξαγωγές και λιγόστεψε το συνάλλαγμα».