Για λάθος ανάγνωση της νέας βρετανικής μελέτης που προκάλεσε πανικό το μεσημέρι, καθώς ορισμένοι υποστήριξαν ότι τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία αποτελούν υγειονομικές «βόμβες» για την μετάδοση του κορονοϊού, έκανε λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως διευκρίνισε αυτό που προκύπτει από την εν λόγω έρευνα είναι ότι «η εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις  τελευταίες πέντε μέρες πριν βγουν θετικοί στον κορονοϊό, έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία κοκ, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κόσμος κόλλησε εκεί».

Σε μια δεύτερη ανάλυση έγινε σαφές ότι ενώ ο κόσμος πηγαίνει συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος που έγινε η μετάδοση είναι εντός των νοικοκυριών είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς διαβάζουμε τις μελέτες για να μη δημιουργούνται πλασματικές εικόνες» κατέληξε.

Στην έρευνα αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς που ξεκαθάρισε πως «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε περιοχές».