Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ αλλά και τα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει ο κορονοϊός με τις κενές ΜΕΘ σε όλη την πόλη να είναι λιγοστές. Νωρίτερα υπήρξαν δηλώσεις ότι στο ΑΧΕΠΑ γίνονται επιλογές ασθενών για διασωλήνωση, κάτι που ωστόσο διαψεύσθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ σε σχετική της ανακοίνωση διαψεύδει το ότι «γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ» κάτι το οποίο δήλωσε νωρίτερα στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός και υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλης.

Η ανακοίνωση του ΑΧΕΠΑ:

Η  Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο  αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του  Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών!

Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι δηλώσεις του γιατρού Θανάση Σιούλη

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης τόνισε πως «η εικόνα που επικρατεί στην πόλη μας είναι τραγική. Πλέον το ΕΣΥ δοκιμάζεται. Είναι μια κρίσιμη μέρα σήμερα με τη γενική εφημερία του νοσοκομείου μας. Ξεκινάμε με 0 κλίνες ΜΕΘ και διαρκώς υπάρχουν συζητήσεις και ανασχεδιασμοί πού θα εξευρεθούν κλίνες για να μπορέσουν να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Δυστυχώς είναι ανάλογη η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ έχουν κρασάρει, έχουν γεμίσει, επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Αυτό το οποίο διαμηνύονταν προ ημερών, ότι τα νοσοκομεία της πόλης θα φτάσουν να αντιμετωπίσουν τραγικές εικόνες που ζήσαμε προ 8μήνου σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Θα φτάσετε σε σημείο να επιλέγετε ποιους θα διασωληνώσετε και ποιους όχι;» ρωτήθηκε για να απαντήσει: «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια, αναγκαστικά πλέον θα πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή από κάθε άποψη: ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων κτλ διότι δεν υπάρχει χώρος, υπάρχει κορεσμός».

Τι ανάφερε στο newsbeast.gr ο Μιχάλης Γιαννακός

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός το ΑΧΕΠΑ έχει ήδη γεμίσει. Στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 660 περιστατικά και 4 παιδιά. «Η εφημερία στο νοσοκομείο ξεκινά και οι 25 ΜΕΘ του όπου νοσηλεύονται περιστατικά κορονοϊού είναι ήδη γεμάτες όπως επίσης και οι 4 ΜΕΘ γενικών περιστατικών» σημείωσε.

«Είναι λογικό πως οι γιατροί πλέον θα αναγκαστούν να διαλέξουν ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η επιλογή θα γίνεται με βάση πολλά κριτήρια όπως για παράδειγμα την ηλικία και τα χρόνια νοσήματα».

«Χτες το Ιπποκράτειο μετέτρεψε σε ΜΕΘ 10 κλίνες του και μέσα σε μία ημέρα γέμισαν» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και επισημαίνει πως είναι αδύνατο να μεταφερθεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά ένας ασθενείς ο οποίος βρίσκεται σε βαριά κατάσταση. Όπως υπογράμμισε ο Μιχάλης Γιαννάκος η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την άμεση επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Ο πόλεμος κατά της πανδημίας μαίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις ΜΕΘ κενές για κορονοϊό. Να επιταχθούν τώρα ιδιωτικές ΜΕΘ για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Η μόνη λύση. Στέρεψε το σύστημα.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πόλεμος κατά της πανδημίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Ξεκίνησε η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ που δέχεται περιστατικά από όλη τη βόρειο Ελλάδα χωρίς κρεβάτια  ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, αλλά και για  γενικά περιστατικά. Έχει αναπτύξει 25 κλίνες ΜΕΘ  για περιστατικά κορονοϊού είναι γεμάτη και 4 κλίνες ΜΕΘ την ανάνηψη για γενικά περιστατικά και είναι γεμάτη. Το απόγευμα η διοίκηση ετοιμάζει να δώσει ως γενική ΜΕΘ την καρδιοχειρουργική μονάδα.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν συνολικά 3 κενές κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού την ώρα που οι ανάγκες καθημερινά είναι πολλαπλάσιες.

Χθες μετατράπηκε η Μονάδα του Ιπποκρατείου 10 κλινών σε ΜΕΘ περιστατικών κορονοϊού και γέμισε αμέσως.

Η κατάσταση σήμερα είναι η εξής:

  • Παπανικολάου στις ΜΕΘ κοροονοϊού 37 κλινών με τις μετατροπές που έγιναν νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορονοϊό.
  • Στο Γεννηματάς νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού.
  • Στον Άγιο Δημήτριο νοσηλεύονται 8 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού.
  • Στο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται 15 ασθενείς στη  ΜΕΘ κορονοϊού.
  • Στον Άγιο Παύλο νοσηλεύονται 7 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού με ένα κενό.
  • Στο Στρατιωτικό νοσηλεύονται 4 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού με κανένα κενό.
  • Στο Ιπποκράτειο μετατράπηκαν σε ΜΕΘ κορονοϊού 10 κλίνες και γέμισαν αμέσως.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα έχει 3 κλίνες  ΜΕΘ κορονοϊού κενές. Νοσηλεύονται έως τώρα σε απλές κλινικές κορονοϊού. 660 περιστατικά  και 4 παιδιά.

Ως εξής:

  • ΑΧΕΠΑ 130.
  • Παπανικολάου 130.
  • Ιπποκρατείο 135 και 4 παιδιά.
  • Γεννηματάς 25.
  • Άγιος Δημήτριος 20 .
  • Παπαγεωργίου 120.
  • Άγιος Παύλος 30.
  • Στρατιωτικό 70.

Τι να σου κάνουν 3 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Δεν φθάνουν. Οι διακομιδές σοβαρών περιστατικών κορονοϊού σε μεγάλες αποστάσεις  είναι αδύνατη σε μεγάλες αποστάσεις για τους ασθενείς.

Ετοιμάζονται νέες  μεταφορές κλινικών  των  νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προς  σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να δημιουργηθεί χώρος για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Πρόχειρα και γρήγορα χωρίς να τηρούνται προδιαγραφές ασφαλείας.

Να βάλει πλάτη ο ιδιωτικός τομέας. Να επιταχθούν τώρα ΜΕΘ και κλινικές του ιδιωτικού τομέα για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Όχι να πλουτίζουν με γενικά περιστατικά.