Υπέρ της καθολικής χρήσης μάσκας ιδιαιτέρως στην Αττική τάσσονται όλο και περισσότεροι επιστήμονες τονίζοντας πως θα μπορούσε να «φρενάρει» την αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων.
Όπως εξηγούν κορυφαίοι γιατροί της χώρας μας όπως η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος η μάσκα προστατεύει τους πολίτες και θα βοηθούσε στο να μην εξαπλωθεί περαιτέρω αυτός ο φονικός ιός στον πληθυσμό.
Λινού: Πρέπει να εφαρμοστούν πιο σοβαρά τα μέτρα – Χρειάζονται και πρόσθετα, όπως μάσκα παντού
Για τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και στα σχολεία, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (6/10) η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
Αναφερόμενη στην καθαρίστρια που επιβεβαιώθηκε πως είναι θετική και εργάζεται σε Γυμνάσιο των Αχαρνών είπε:
«Το πιο λογικό θα ήταν να μπει σε καραντίνα η συγκεκριμένη κυρία και να απολυμανθεί τo σχολείο. Εάν υπάρχουν κρούσματα δεν πρέπει να πάνε τα συγκεκριμένα παιδιά σχολείο και δεν πρέπει να λειτουργούν τα τμήματά τους. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε: «Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν πιο σοβαρά αλλά και να προστεθούν κι άλλα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Να δοθούν κίνητρα για τους εργαζόμενους και να γίνει αύξηση των δρομολογίων ώστε να υπάρχει αραίωση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος δυστυχώς δεν θα γίνει μηδενικός μπορούμε όμως να τον ελαχιστοποιήσουμε, να μειώσουμε τα κρούσματα και όσο μειώνουμε τα κρούσματα θα είναι και μικρότερη η πιθανότητα να έχουμε τη διασπορά που βλέπουμε σήμερα».
Εστιάζοντας στον Ντόναλντ Τραμπ που νόσησε από κορονοϊό και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες μόνο ημέρες νοσηλείας δήλωσε:
«Ο κορονοϊός εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο και τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης που έχει. Προφανώς και με έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ό,τι φάρμακα πειραματικά λειτουργούσαν, χρησιμοποιήθηκαν. Το δεύτερο είναι πως ο άνθρωπος αντέδρασε καλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αντιδράσουν καλά. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα το περάσουν πιο ήπια, θα υπάρξουν και άνθρωποι που θα το περάσουν πολύ σοβαρότερα. Λίγο επιπόλαιο το ότι πέταξε τη μάσκα, δεν υπολογίζει τον κίνδυνο γιατί είναι ακόμη μεταδοτικός».
«Όλοι οι γιατροί έχουμε ορκιστεί να λέμε την αλήθεια. Δεν νομίζω πως θα δεχόταν σε ένα τόσο σημαντικό νοσοκομείο να λένε ψέματα» είπε απαντώντας σε όσους λένε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κορονοϊό.
«Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία. Μήπως για να μην φοβηθεί ο κόσμος. Δεν έχει λογική»
Η Αθηνά Λινού εστίασε στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αττική εξηγώντας:
«Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία. Μήπως για να μην φοβηθεί ο κόσμος. Δεν έχει λογική, πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος. Έτσι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία και μην κινδυνεύσουν ζωές».
Τέλος αναφέρθηκε στην ακύρωση των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου τονίζοντας πως αποτελεί ορθό μέτρο και εξηγώντας:
«Οι οπλίτες θα υπακούσουν τα παιδιά όχι. Πώς θα φτιάξεις αποστάσεις 2 μέτρων στις παρελάσεις; Οι γονείς θα πάνε να δουν τα παιδιά τους και θα συνωστισθούν για να τα καμαρώσουν. Θα έχουμε έναν εορτασμό, που είναι σημαντικός ο εθνικός εορτασμός και μιλάει στην καρδιά όλων των Ελλήνων, αλλά μετά θα θρηνήσουμε θύματα».
Παγώνη: Μάσκα παντού, μην περιμένετε να γίνει υποχρεωτικό
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι η κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη.
Εξέφρασε την άποψη ότι «ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με COVID-19, -συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα.
Γώγος: Θα δούμε αν θα εφαρμοστεί στην Αθήνα η καθολική χρήση μάσκας
«Είχαμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων στην Πάτρα, ενώ εδώ και καιρό είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που είναι περιορισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Πάτρα είναι μια φοιτητούπολη, ο κόσμος μετακινείται. Έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα. Έχουμε μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα 57 κρούσματα, αλλά η δυναμική είναι ανησυχητική καθώς έχουμε αύξηση και διασπορά. Είναι mini lockdown, δεν είναι το δεκαπενθήμερο που συνηθίσαμε, καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο βασικός χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι οι 7-10 μέρες», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος το πρωί της Τρίτης (6/10) μιλώντας στο Mega.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο ”πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».
Σχετικά με το σενάριο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και του πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά περιοχή, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Υπάρχει το μέτρο των περιορισμών κατά περιοχή, αλλά σε έναν ιστό όπως η Αθήνα αν κλείσεις μια περιοχή θα μεταφέρεις τον κόσμο στην άλλη. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή να κλείνει η εστίαση στις 10. Θα τα δούμε όλα την άλλη εβδομάδα».
Μιλώντας σχετικά με τις μάσκες, και κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν, ο ίδιος τόνισε ότι: «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».
Σχολιάζοντας τα όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο, και εμφανίστηκε μη φορώντας μάσκα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι: «Ξέρετε ότι όταν κάποιος αρρωστήσει από κορονοϊό, οι οδηγίες είναι να επιστρέψει με μάσκα δέκα ημέρες μετά την ύφεση και του τελευταίου συμπτώματος. Όταν γυρίζει τέτοια εποχή χωρίς μάσκα, είναι επικοινωνιακό λάθος».
Σχετικά με το εξιτήριο – express του Αμερικανού προέδρου από το νοσοκομείο, ο ίδιος είπε ότι: «Σε έναν κοινό άνθρωπο δεν θα γινόταν ποτέ αυτό. Χρειάζεται παρακολούθηση τουλάχιστον 7-10 ημερών. Κατά πάσα πιθανότητα η παρακολούθησή του θα συνεχιστεί στον Λευκό Οίκο, από ομάδα γιατρών», ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν έχω τον ιατρικό του φάκελο και δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Αν πιστέψουμε τα αναφερόμενα από τον αμερικανικό Τύπο, ο Τραμπ έκανε ένα σύμπλεγμα θεραπείας. Πιθανώς να τον βοήθησε αυτό στην ταχεία ανάρρωσή του. Αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα».
Πέτσας: Δεν εξετάζουμε κανένα πρόσθετο μέτρο – Δεν υπάρχει σκέψη για απαγόρευση κυκλοφορίας
«Δεν εξετάζουμε κανένα πρόσθετο μέτρο», τονίζει η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέτωπο της πανδημίας, εν αναμονή του αποτυπώματος που θα αφήσουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο πριν από δύο εβδομάδες.
«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μία εικόνα σταθεροποίησης και όχι επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων, όπως υπήρχε η ανησυχία. Θετικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει σε ελεγχόμενο επίπεδο και πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναμένουμε να ακούσουμε από τους ειδικούς ποια είναι η προβολή τους για τις επόμενες ημέρες…
Εάν συνεχίσουμε έτσι δε χρειάζεται κάποια νέα λήψη μέτρων για αυτό και έχει σημασία να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Κυρίως, σε επαγγελματικούς χώρους, σε χώρους κοινωνικής φροντίδας», σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ωστόσο τη Δευτέρα (5/10) την ακύρωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου. Η απόφαση της κυβέρνησης – όπως είπε- πάρθηκε με στόχο την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού.
«Δεν υπάρχει σκέψη αυτή τη στιγμή για απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες» ξεκαθάρισε, ωστόσο η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις εισηγήσεις των ειδικών για καθολική χρήση μάσκας.
Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είπε ο κ. Πέτσας, γεγονός που προκαλεί πρόσθετη ανησυχία, καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των κλειστών χώρων και των εποχικών ιώσεων.
«Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας πρόσθεσε, εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και συνέχισε λέγοντας: «Χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, διότι πολύ εύκολα μπορεί η εικόνα να αλλάξει δραματικά».
Τα κρούσματα σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, αλλά και σε χώρους εργασίας, όπου η μετάδοση γίνεται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία».