«Υπάρχει ελπίδα στον κοινό αγώνα μας για την υπέρβαση της κρίσεως, εφόσον επιμένουμε στο χρέος της αλληλεγγύης», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστάσιος υπογράμμισε την ανάγκη όλοι να δεσμευτούμε με ένα «κοινωνικό συμβόλαιο αλληλεγγύης» για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας, αλλά και μεγάλων «πληγών» της εποχής μας, όπως τα ναρκωτικά, το AIDS, η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η κατάθλιψης που «βαραίνει τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων».
«Εγώ είμαι αισιόδοξος», τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν προσφέρουν ελπίδες μόνο τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων» αλλά «περισσότερο σημαντικά είναι τα πνευματικά κοιτάσματα που υπάρχουν στο DNA των πολιτιστικών μας καταβολών».
«Η πρόοδος μιας κοινωνίας κρίνεται από το πόσο η απλή αλληλεξάρτηση εξελίσσεται σε συνειδητή αλληλεγγύη», είπε και πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός μας αντικρίζει τραγικές αδικίες και πιέσεις αλλά και τις συνέπειες σοβαρών λαθών του».
«Σήμερα, όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η οικονομική αυτή κρίση είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης κοινωνικής κρίσεως, μιας κρίσεως αξιών. Αποτελεί συνέπεια μιας θεωρητικής αντιλήψεως σχετικά με τον άνθρωπο και τη φύση, η οποία σε εποχή ευδαιμονισμού κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις χριστιανικές αξίες […] Ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο αντικαταστάθηκε από τη δεσποτεία απροσώπων, θεσμών και δυνάμεων. Ο τονισμός της ελευθερίας του ανθρώπου υπεχώρησε δίνοντας την έμφαση στην απόλυτη ελευθερία της αγοράς. Έτσι, από κοινωνία ελευθέρων προσώπων φτάσαμε στο σημείο ολόκληροι λαοί να γίνονται υποψήφιοι δούλοι, απροσώπων ομάδων, ανώνυμων εμπόρων του χρήματος, που ρυθμίζουν βασικά τις οικονομίες των λαών. Αυτοί είναι γνωστοί ως αγορές», υπογράμμισε.
Χαρακτηρίζοντας τη διαφθορά «μητέρα» της οικονομικής κρίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απαρίθμησε τις τέσσερις «ρίζες» της: την πλεονεξία, την άμβλυνση του αισθήματος δικαιοσύνης, τη διαστρέβλωση της αλήθειας και τον εγωκεντρισμό.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Εκκλησίας σε συνθήκες κρίσης, ο κ. Αναστάσιος σημείωσε πως «η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι απλώς θεατής» αλλά είναι υποχρεωμένη να αρθρώσει, με σθένος, λόγο προφητικό προς τρεις κατευθύνσεις: «σθεναρή αυτοκριτική για την ασυνεπή προς τις αρχές του Ευαγγελίου στάση πολλών μελών της», «άσκηση θαρρετής κριτικής στα υλιστικά ιδεώδη και συστήματα που απεργάζονται την αδικία γενικότερα και την οικονομική κρίση ιδιαίτερα», ευρύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κατά τόπους εκκλησιών επιδιώκοντας, στις κοινωνίες όπου ζουν, να έχουν μεγαλύτερη επίδραση.
Απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό, που κατέκλυσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και πολλοί επιχειρηματίες, ο κ. Αναστάσιος υπογράμμισε τη σημασία της εταιρικής ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως το χρέος της κοινωνικής αλληλεγγύης επιβάλλεται να αποτελεί βασική παράμετρο τόσο στην ορθή σύλληψη της αποστολής μιας επιχείρησης όσο και στον καθορισμό των στόχων και των μεθόδων λειτουργίας της.
«Δεν επιτρέπεται να γίνει (η εταιρεία) μια άψυχη μηχανή συμφερόντων και παραγωγής διότι υπάρχει και δρα μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο από το οποίο αντλεί πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και βεβαίως και το κέρδος. Επομένως έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό το σύνολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής Νικόλαος Πέντζος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του κ. Αναστασίου καθώς και στους στόχους και το όραμα του Δικτύου για την κινητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας στην κατεύθυνση ανάληψης δράσεων κοινωνικής ευθύνης, με ουσιαστικό περιεχόμενο και κέντρο την υποβοήθηση των συνανθρώπων μας και ειδικά των παιδιών.
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι των προξενικών και των πανεπιστημιακών αρχών, πρόεδροι επιχειρηματικών φορέων κ.ά.