Μεζεδάκια με μπλε καβούρι, λεονταρόψαρο και γερμανό «σερβίρουν» σε νησιά των Κυκλάδων μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με στόχο να προτρέψουν το κοινό στην κατανάλωση ξενικών ειδών.
Οι ενημερωτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει» ξεκίνησαν από την Πάρο, συνεχίζονται σήμερα (Δευτέρα 31/8) και αύριο Τρίτη (1η Σεπτεμβρίου) στην Αμοργό και θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νάξο και τη Σαντορίνη.
Μέσα από συνταγές που θα δημιουργεί «Το Καρτέλ των Γεύσεων» και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, θα αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρωσίμων ξενικών ειδών, όπως το μπλε καβούρι (Callinectes sapidus), το λεονταρόψαρο (Pterois miles) και ο γερμανός (Siganus luridus & Siganus rivulatus). Παράλληλα, έχουν μοιραστεί στα νησιά των Κυκλάδων ειδικά κουτιά δειγματοληψίας για τη συλλογή δειγμάτων ξενικών ή σπάνιων ειδών, τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια για τη διερεύνηση της οικολογίας και της βιολογίας των ξενικών ειδών.
Το πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών της Πάρου, της Αμοργού της Νάξου και της Σαντορίνης για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στη περιοχή, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.