Στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάχθηκε το ελαιόλαδο Μάκρης.
Ο Εκτελεστικός Κανονισμός με τον οποίο καταχωρείται στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως ΠΟΠ δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ κι έτσι μια προσπάθεια ετών στέφθηκε με επιτυχία. Για «στοχευμένες ενέργειες ετών», με τις οποίες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υποστήριξε την όλη προσπάθεια έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Όπως, μάλιστα, εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πασχάλης Παπαδάκης, συνταξιούχος γεωπόνος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου και ένας εκ των βασικών συντελεστών που «έτρεξε» τη διαδικασία κατάρτισης του σχετικού φακέλου στην ΕΕ, χρειάστηκαν εντατικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών για να ευοδωθεί η προσπάθεια. Μεταξύ των άλλων ενεργειών που έγιναν ήταν και η έρευνα στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να βρεθούν οι ιστορικές εκείνες μαρτυρίες που να πιστοποιούν ότι ο συγκεκριμένος ελαιώνας «είναι ιστορικός και τα δέντρα του χρονολογούνται μέχρι και 3000 πίσω».
Το «ταξίδι» στον κόσμο για το ελαιόλαδο Μάκρης ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2020 και «ήδη έχουμε κρούσεις για κλείσιμο συμφωνιών από Γαλλία και Μαρόκο», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση και χαρά όλων των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Μάκρης( Αλεξανδρούπολη) για την εξέλιξη.
«Δεν ήταν μόνο οι αναλύσεις από διάφορα εργαστήρια της χώρας, ούτε η γραφειοκρατία, αλλά και η εύρεση του σήματος που καταθέσαμε στην Κομισιόν και θα χρησιμοποιείται στις συσκευασίες», τόνισε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «πήγαμε στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης και κάναμε έρευνα πολλές ημέρες προκειμένου να βρούμε τα σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα. Και τα βρήκαμε. Βρήκαμε το βιβλίο, στο οποίο ο γραμματέας του σουλτάνου σε οδοιπορικό που έκαναν το 1600, έγραψε ότι συνάντησαν τρανά ελαιόδεντρα στην Μάκρη».
Το πρώτο σημαντικό βήμα για το ελαιόλαδο Μάκρης έγινε, ωστόσο -σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη- τώρα αρχίζουν τα δύσκολα αφού η δημοφιλία του προϊόντος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. «Με δουλειά κάποια στιγμή φτάνεις στην κορυφή, το μείζον θέμα είναι να κρατηθείς εκεί. Και αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά», τόνισε, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως οι παραγωγοί θα κρατήσουν ψηλά τον πήχη, «όπως άλλωστε το πράττουν όλα αυτά τα χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ο ιστορικός ελαιώνας Μάκρης αριθμεί περί τα 220.000 δέντρα ηλικίας 2000- 3000 χρόνων και η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από ένα έως και τρία εκατομμύρια κιλά, ανάλογα με τη χρονιά. Οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπερνούν τους 2000, αν και στο συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Μάκρης είναι εγγραμμένοι περί τους 350.