Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, γνωστοποίησε στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της 25ης Agrotica, πως ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας δεν αποκλείεται να υπογράψει απόφαση με βάση την οποία θα παραχωρηθεί δωρεάν για 25 χρόνια στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για χρήση, έκταση 57 στρεμμάτων του ΥΠΑΑΤ εντός του ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη.
Γνωστοποίησε δε, ότι από το κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά σε επιστροφές προϊόντων από τη δωρεάν διανομή τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ σε φορείς που έχουν ανάγκη,ύψους 26 εκατ. ευρώ, θα δοθούν γραβιέρα, κασέρι και φέτα, καθώς και διπλάσιες ποσότητες ρυζιού και λαδιού σε Κεφαλλονίτες που επλήγησαν σημαντικά από το σεισμό πρόσφατα. Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι τους προγράμματος υπερβαίνουν στη χώρα μας τους 880.000.
Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις μερίδας αγροτών στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, ο κ. Τσαυτάρης αφού ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη περίπου 100.000 αγρότες που το πράττουν τα τελευταία επτά χρόνια με επιτυχία και ικανοποίηση, τόνισε ότι εάν τελικά παραμείνει το όριο για τον τζίρο στα 10.000 ευρώ στο μέτρο θα ενταχθούν άλλοι 200.000 αγρότες, ενώ εάν αυτό αυξηθεί, τότε ο αριθμός τους δεν θα ξεπεράσει τους 100.000.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε, ότι κάποια στιγμή και οι ίδιοι οι αγρότες θα καταλάβουν ότι πρόκειται για το δικό τους όφελος, αφού όπως επεσήμανε οι στρεβλώσεις που υπάρχουν θα διορθωθούν. Χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκαθαρίσει το ποιο θα είναι τελικά το όριο του τζίρου δεν έδωσε, σημείωσε ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Για τη νέα ΚΑΠ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι στόχος και φιλοδοξία της ελληνικής προεδρείας είναι να λάβει σάρκα και οστά το εφαρμοστικό πλαίσιο για την εφαρμογή της στην περίοδο έως το 2020, ενώ χαρακτήρισε επιτυχία την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΛΠ).
Περαιτέρω ο ίδιος τόνισε ότι μόλις χθές υπέγραψε την απόφαση που αφορά τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την δωρεάν διάθεση ρυζιού, που θα γίνει με εθνικούς πόρους, που υπολογίζονται στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα που αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε 10 ημέρες, από πέντε που είναι σήμερα, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, αναφέροντας ότι η ΕΕ δεν έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα ενιαία, αντιλαμβάνομενη της ποικιλλομορφία των κρατών-μελών της σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί
Αναφορικά με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου για φθηνότερο πετρέλαιο και ρεύμα, επεσήμανε ότι με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα κατανέμονται δικαιότερα οι πόροι 180 εκατ. ευρώ της επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης και για το δεύτερο ζήτημα σημείωσε ότι «για να μπορούν οι αγρότες να χρησιμοποιούν νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει να αλλάξουν τα ρολόγια και έτσι επειδή δεν έγινε αυτό το 2013 ικανοποιήσαμε την εναλλακτική που οι ίδιοι μας πρότειναν να μην αυξηθεί το αγροτικό».
Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρθηκε και στον θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου, με άμμεσα και έμμεσα οφέλη, σημειώνοντας ότι ενώ είναι νέος και ξεκίνησε με δύο επιχειρηματίες σε Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη, μέσα σε ένα μήνα οι συμμετέχοντες σε αυτόν φθάνουν τους 23.
Περαιτέρω ο κ. Τσαυτάρης στη διάρκεια του γεύματος εργασίας αναφέρθηκε και στα άλλα νέα εργαλεία που έφερε στο προσκήνιο το υπουργείο για την περαιτέρω ώθηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και ανάπτυξης του κλάδου, όπως το single window, το μητρώο αγροτικών προϊόντων και τα προγράμματα που τρέχουν για την προβολή στο εξωτερικό.
Σημείωσε επίσης ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ψηφιοποίησης για διασταυρωτικούς ελέγχους και τόνισε ότι με χαρά βλέπει ακόμα και νέους ανθρώπους να επιστρέφουν στον πρωτογενή τομέα απο επιλογή και όχι αποκλειστικά και μόνο από ανάγκη λόγω της αύξησης της ανεργίας.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το 2013 απο τα 10 πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας τα πέντε ήταν αγροτικά και τόνισε ότι ο μέσος όρος αύξησης των αγροτικών προϊόντων έτρεξε πέρυσι με ρυθμό 14,8%.
Αναφερόμενος μάλιστα στους νέους που επιθυμούν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσαυτάρης υπενθύμισε ότι το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ που θα πάρει η χώρα μας θα δοθεί ως κίνητρα στους Νέους Αγρότες.