«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί» επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στον κορονοϊό, όπως είναι επιπτώσεις του αλλά και άγνωστα μέχρι στιγμής συμπτώματα τα οποία και χρήζουν μελέτης στο μέλλον και γι’αυτό τον λόγο συστήνει «να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία», αλλά και να υπάρξει πλήρης οργάνωση σε επίπεδο δικτύου και υποδομών για τις «απομακρυσμένες, μη αστικές περιοχές» της Ελλάδας.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και απευθυνόμενος σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες δήλωσε πως: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα».
Ο καθηγητής ο οποίος καθημερινά έμπαινε στα σπίτια των πολιτών μέσα από την ημερήσια ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα έστειλε μήνυμα ενότητας στους πολίτες της Ε.Ε. λέγοντας: «μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε» και σύστησε στην κοινότητα να μείνει μακριά από τον φόβο, τον πανικό αλλά και το στίγμα του κορονοϊού.
Το κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τοποθέτηση του έκανε έναν απολογισμό της «μάχης» που δόθηκε κατά του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες ενώ εξομολογήθηκε πως οι πρώτες προληπτικές ενέργειες στη χώρα είχαν γίνει ένα μήνα πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή τον Ιανουάριο.
Μια από τις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να δρομολογηθούν προσλήψεις 4.150 ατόμων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στην «σκληρή καραντίνα» ενώ προσδιόρισε το ποσοστό του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%.
Πλέον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας πλέον ο μέσος όρος διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ έχει διαμορφωθεί στα 3.000 την ημέρα και γίνονται στοχευμένα δηλαδή σε ομάδες της κοινότητας που εκτίθενται στον κορονοϊό αλλά και σε ευάλωτες ομάδες.
«Βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.
«Τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα» εξήγησε ο καθηγητής.
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εμβόλιο, ο κ. Τσιόρας υποστήριξε «το πιο κοντά στο τέλος του χρόνου».
Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ρομά της Λάρισας, αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας, όπως η καθημερινή του ενημέρωση με τον κ. Χαρδαλιά, προς αποφυγή πανικού.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο Σ. Τσιόδρας έχει γίνει σύμβολο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε δύσκολα προβλήματα με έναν ανθρώπινο τρόπο
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Τσιόδρα τονίζοντας πως «μείναμε έκπληκτοι από την ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή». «Για εμάς τους Έλληνες τους τελευταίους μήνες ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει γίνει ένα σύμβολο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε δύσκολα προβλήματα με έναν ανθρώπινο τρόπο, σεβόμενοι την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «μείναμε έκπληκτοι από την ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή».
Εστιάζοντας στις προτεραιότητες της τρέχουσας ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως το κεντρικό θέμα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο κράτος δικαίου, στη Δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτυπώνοντας περαιτέρω τον στόχο της ελληνικής προεδρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε στο τέλος της σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να αντιδράσουν τα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης σε τέτοιες περιπτώσεις. Προς τούτο, σημείωσε, έχουμε προσκαλέσει τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για να ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων με γνωστές προσωπικότητες, αλλά κα να τον ευχαριστήσουμε για τη συμβολή του.