Στις 20 Μαΐου 2020, η πρωτοβουλία «Bee Day Greece» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την αρωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, πραγματοποιεί την «Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, υπενθυμίζοντας τον κομβικό ρόλο των μελισσών στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον φθίνοντα αριθμό τους.
Τα οφέλη των μελισσών στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς και η επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Οι περισσότερες καλλιέργειες εξαρτώνται από τις μέλισσες για τη μεταφορά της γύρης. Χωρίς επικονίαση, πολλά είδη άγριων και καλλιεργούμενων φυτών δεν θα υπήρχαν και η ανθρώπινη διατροφή θα ήταν πολύ φτωχότερη και λιγότερη σε ποσότητα.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Σήμερα, το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα – επικονιαστές και από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 είδη επικονιάζονται από τις μέλισσες.
Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης αποδεικνύουν ότι οι πληθυσμοί των μελισσών και άλλων επικονιαστών έχουν μειωθεί σημαντικά ως συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως της εντατικής γεωργίας, της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων και της ρύπανσης από τα απόβλητα.
Η ελληνική πρωτοβουλία Bee Day Greece (beeday.gr), και με σλόγκαν για φέτος “Bee My Hero”, σας προσκαλεί να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρας Μέλισσας, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω των social media της, σε Facebook, Instagram και YouTube, όπως videos, close-up φωτογραφικό υλικό από μέλισσες, quiz, Giphy sticker, wallpapers και γνωμικά “Ήξερες ότι…”.
Η καμπάνια “Bee My Hero” αναπτύσσεται μέσα από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
Ταυτόχρονα στην Πλατεία Κοραή, μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εγκατάσταση από digital μελίσσια και εμπνευσμένα ηχοτοπία, μας μεταφέρει από το άστυ στην φύση και μας εξοικειώνει με την καθημερινοτητα του μελισσοκόμου.
Δεν χρειάζεται καμία επαφή, δεν υπάρχουν τσιμπήματα, χρειάζεται μονάχα να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας για να ακούσουμε τις Μέλισσες!
Σημείο διεξαγωγής: Πλατεία Κοραή
Ωράριο λειτουργίας: 08:00 π.μ. – 16:00 μ.μ