Μία Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ περιγράφει στο newsbeast.gr την κατάσταση την οποία βιώνει το τελευταίο διάστημα λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και πώς είναι πλέον η καθημερινότητα σε μία Ολλανδία που μετρά πλέον 959 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 νεκρούς.
Όπως περιγράφει η Χριστίνα Β. στο κείμενό της, την μέχρι πρότινος χαλαρότητα για την επιδημία του νέου κορονοϊού, υποδέχτηκε ένας πανικός με αποτέλεσμα τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας να αδειάσουν αφού οι πολίτες έτρεξαν να στοκάρουν προμήθειες.
Ολόκληρο το κείμενό της:
Μένουμε Σπίτι. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία. Αν και η νοοτροπία εδώ είναι κάπως διαφορετική- flatten the curve. Μέχρι και την Πέμπτη 12 Μάρτη υπήρχε μια χαλαρότητα στα μέτρα αντανακλώντας την εδώ νοοτροπία: όλοι θα νοσήσουμε κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο, αλλά τουλάχιστον μην νοσήσουμε όλοι μαζί. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε ένα κλίμα πίεσης προς την ολλανδική κυβέρνηση να λάβει πιο δραστικά μέτρα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξανόταν μέρα με την μέρα, κυρίως από τους μη-Ολλανδούς κάτοικους θα έλεγα.
Μεγάλες ολλανδικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν άμεσα είτε τηλεργασία είτε βάρδιες με γκρουπ εργασίας ώστε να περιορίσουν τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε έναν χώρο ταυτόχρονα. Από τις 12 Μαρτίου όπως θα διαβάσετε σε άρθρα σταμάτησαν να γίνονται και διαγνωστικά τεστ σε πιθανούς νοσούντες με ήπια συμπτώματα – η οδηγία είναι όσοι έχουν συμπτώματα να μείνουν σπίτι και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση επιδείνωσης. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως στην πραγματικότητα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τα επίσημα δηλωμένα 1100 και κάτι.
Εν τέλει η κυβέρνηση ανακοίνωσε λίγο πιο σκληρά μέτρα την Πέμπτη 12 Μαρτίου (όπως για παράδειγμα απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις με πάνω από 100 άτομα) και εκεί ξεκίνησε ένας μικρός πανικός δυστυχώς.
Οι καταναλωτές έτρεξαν στα σουπερμάρκετ και κυριολεκτικά άδειασαν τα ράφια από βασικά προϊόντα. Η Ολλανδία σίγουρα δεν αντιμετωπίζει θέμα στα αποθέματα τροφίμων άλλα λόγω της μη αναμενόμενης καταναλωτικής συμπεριφοράς δημιουργήθηκαν προβλήματα στο δίκτυο διανομής και για αυτό βλέπουμε αυτές τις εικόνες.
Έκκληση γίνεται και από τους λιανεμπόρους προς τους καταναλωτές να ηρεμήσουν και να προβούν σε online παραγγελίες ειδών ώστε να περιορίσουν τον πανικό.
Με το νέο κυβερνητικό ανακοινωθέν χθες Κυριακή 15 Μαρτίου η Ολλανδία πέρασε επίσημα σε lock down φάση σε σχέση με σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κέντρα άθλησης, μουσεία, εστιατόρια, μπαρ κλπ μέχρι τις 6 Απριλίου, δηλαδή συνολικά 3 εβδομάδες. Επίσης εδώ και μέρες, η Ολλανδία δεν δέχεται πτήσεις και επιβάτες αερογραμμών από περιοχές πρώτης γραμμής κρουσμάτων όπως Κίνα, Ιταλία, Ιράν. Δυστυχώς τα σύνορα όμως με γειτονικές χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων (π.χ. Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία) είναι ακόμα ανοικτά.
Μένει να δούμε μέσα στις επόμενες μέρες και ώρες ποια είναι η επίπτωση σε δρομολόγια μέσων μαζικής συγκοινωνίας όχι μόνο εντός της χώρας και προς τις γειτονικές χώρες. Η κυβέρνηση ζήτησε από τον κόσμο να μείνει σπίτι και ελπίζουμε όλοι πως θα επιδείξουμε υπεύθυνη συμπεριφορά και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες.
Από χθες βραδύ επικρατεί σχεδόν απόλυτη ησυχία και στους δρόμους του Άμστερνταμ – λίγος κόσμος κυκλοφορεί, τα καταστήματα είναι κλειστά και πρώτη φορά βλέπουμε τόσα φώτα αναμμένα στα διαμερίσματα. Καλός οιωνός, ο κόσμος μένει σπίτι και αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας ότι όλοι προσπαθούμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας».
Δείτε τις φωτογραφίες του newsbeast.gr: