Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Πέρα από την ομορφιά» και υποδέχτηκε τέσσερις επιτυχημένες γυναίκες οι οποίες με τον δυναμισμό, την προσωπικότητα και τον επαγγελματισμό τους έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν η κάθε μία στον χώρο της.
Η Νόνη Δούνια– Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η Θάλεια Καραφυλλίδου– Διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Vogue και η Ροζάνα Γεωργίου – μοντέλο με διεθνή καριέρα, μίλησαν για τις νόρμες, τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις που συνεχίζουν να περιορίζουν τις αποφάσεις και την συμπεριφορά μιας γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και για τον ρόλο που παίζει η εξωτερική εμφάνιση στην πορεία της. Τη βιωματική συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα στο Campus Αθήνας, παρουσία του Προέδρου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κ. Κωνταντίνου Ροδόπουλου, συντόνισε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη.
«Για μια γυναίκα, η ομορφιά μπορεί να είναι δώρο και την ίδια στιγμή φυλακή, καθώς παράγει μια σειρά από στερεότυπα. Ωστόσο, όταν στη ζυγαριά μπαίνουν η επαγγελματική πορεία και τα επιτεύγματα μιας γυναίκας, η ομορφιά πρέπει να παύει να αποτελεί κριτήριο». Με το εναρκτήριο σχόλιο της, η Σία Κοσιώνη έδωσε τον λόγο στις τρεις καλεσμένες καλώντας τις να μιλήσουν για τις προκλήσεις, αλλά και την αμφισβήτηση που αντιμετώπισαν και οι ίδιες στην αρχή της τρέχουσας επαγγελματικής τους πορείας.
Η Θάλεια Καραφυλλίδου έδωσε το πιο ακριβές παράδειγμα λέγοντας ότι όταν, πριν από ένα χρόνο, ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Vogue, η ηλικία της αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού και αμφισβήτησης των ικανοτήτων της. «Θεωρήθηκα αρκετά νέα για τη θέση μιας διευθύντριας και δέχτηκα ρατσισμό γι’ αυτό. Όταν αυτό ξεπεράστηκε, το ενδιαφέρον στράφηκε στο ντύσιμό μου και την εικόνα μου. Όλοι περιμένουν να είμαι πάντα τέλεια», συμπλήρωσε.
Την καταπίεση που αισθάνεται μια γυναίκα να ανταποκρίνεται σε κάθε είδους απαίτηση των γύρω της σχολίασε με τη σειρά της η βουλευτής ΝΔ, Νόνη Δούνια. «Η γυναίκα καλείται να είναι τέλεια σε όλα: να είναι η ιδανική σύζυγος, επαγγελματίας, κόρη, φίλη, μητέρα, νοικοκυρά, μαγείρισσα. Με άλλα λόγια, να είναι ο άνθρωπος- ορχήστρα», είπε εξηγώντας ότι ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό έχει και η κουλτούρα των περιοδικών που έχουν την τάση να παρουσιάζουν τις γυναίκες ως τέλειες. «Ωστόσο τίποτα από αυτό το τέλειο δέρμα και σώμα που βλέπουμε στις φωτογραφίσεις δεν είναι αληθινό.
Είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει από ώρες έως και μέρες», δήλωσε και ολοκλήρωσε το επιχείρημά της με την εξής πρόταση: «Τα social media, που κατέχουν κυρίαρχη θέση στην καθημερινότητα μας, οφείλουν να πουν στις γυναίκες ότι δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε κανένα καλούπι».
Σχολιάζοντας την επιρροή των περιοδικών στα επίπεδα αυτοεκτίμησης μιας γυναίκας, η Θάλεια Καραφυλλίδου σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν πάψει τα αναδεικνύουν ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς και κάνουν μια ειλικρινή προσπάθεια να αναδείξουν γυναίκες που στηρίζουν τη διαφορετικότητα. «Πλέον στα εξώφυλλα δεν βλέπουμε απλώς όμορφες γυναίκες, αλλά γυναίκες-πρότυπα που, με τη στάση ζωής τους, έχουν κάτι να πουν», συμπλήρωσε.
Η 26χρονη Ροζάνα Γεωργίου, που τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως μοντέλο σε διεθνείς πασαρέλες, έδωσε το στίγμα της βιομηχανίας της μόδας. «Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί είναι ότι τα μοντέλα είναι οι πιο ανασφαλείς γυναίκες στον κόσμο εφόσον καθημερινά κρίνονται για την εμφάνισή τους», δήλωσε.
«Το θετικό είναι ότι ο χώρος της μόδας έχει αλλάξει. Όπως πολλά κορίτσια, μεγάλωσα κι εγώ με πολλή ανασφάλεια για την εικόνα και τις ατέλειες μου, αλλά το μόντελινγκ με βοήθησε να αποδεχτώ τον εαυτό μου όπως είναι. Ξαφνικά όλα αυτά που δεν μου άρεσαν πάνω μου, όπως ας πούμε η μεγάλη μύτη μου, ο χώρος της μόδας τα ανέδειξε ως δυνατά μου σημεία».
Ύστερα από ερώτηση φοιτητή για το αν οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις που καλείται να φέρει εις πέρας μια γυναίκα καταλήγουν να την βάζουν σε καλούπια, προέκυψε ένα από τα πιο χρήσιμα συμπεράσματα της συζήτησης, με το οποίο συμφώνησε με τη σειρά της κάθε μία από τις καλεσμένες ομιλήτριες: Τα καλούπια στερούν από κάθε άνθρωπο τον αυθορμητισμό, τη χαρά της νιότης του και, τελικά, τη ζωή. Συγκεκριμένα οι γυναίκες πρέπει να απελευθερωθούν από την «υποχρέωση» να είναι τέλειες σε όλα και να κερδίζουν τις θετικές εντυπώσεις από όλους όσους περιβάλλονται, αφού πάντα θα υπάρχει ένα κοινό που δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν.
Η συζήτηση έκλεισε με τις καλεσμένες να στέλνουν το εξής ηχηρό μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το μοναδικό πρότυπο το οποίο καλείται να ακολουθήσει μια γυναίκα χρειάζεται να είναι αυτό το οποίο θέλει η ίδια να ακολουθήσει. Μόνο έτσι θα είναι αυθύπαρκτη, αυτόφωτη, ισότιμη, ελεύθερη. Με άλλα λόγια ο καλύτερος της εαυτός.
Περισσότερα στο: mitropolitiko.edu.gr