Μια σπουδαία παρέα συνάντησε το newsbeast.gr πριν από λίγες μέρες στις Σπέτσες. Αφορμή ήταν η 3η διοργάνωση του Spetses mini Marathon, που ομολογουμένως στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία.
Τα μηνύματα του αγώνα πολλά, για «ευ αγωνίζεστε», για «ευγενή άμυλα», για συμμετοχή, για τερματισμό χωρίς νικητές και ηττημένους, χωρίς κραυγαλέα έπαθλα. Ο εθελοντισμός κέρδισε και πάλι καρδιές και εντυπώσεις, αφού ένα ολόκληρο νησί, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο βοήθησαν για αυτή την 3ήμερη μεγάλη γιορτή!
Μια ξεχωριστή παρέα λοιπόν, ταξίδεψε από την μακρινή Κομοτηνή, μέχρι τις Σπέτσες, για να συμμετέχει στον αγώνα και για να μεταδώσει το δικό της μήνυμα. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα, πέντε αθλητές με αμαξίδια συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου. Πέντε παραολυμπιονίκες μας, όλοι μέλη του Συλλόγου «Περπατώ», που έχει έδρα την πόλη της Κομοτηνής. Μια παρέα με φίλους με κινητική αναπηρία, με πρόσωπα καθαρά, νέα, ειλικρινή. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ιατρός, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής, καθισμένος στο καροτσάκι του, μας μίλησε για την προσπάθεια του Συλλόγου. «Ο Σύλλογος «Περπατώ» είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2002 στην Κομοτηνή από εμένα, τον Κωστα Ζωγραφόπουλο και το Σάκη Νταντανίδη. Αρχικά λειτούργησε ως ένα αθλητικό σωματείο με στόχο να αναπτύξει όλα τα παραολυμπιακά αθλήματα. Στην πορεία όμως προστέθηκαν και άλλοι πολλοί σκοποί».
Τα χρόνια που πέρασαν στην Κομοτηνή έγιναν τόσα πράγματα για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν κινητικές αναπηρίες, όσα σε καμιά άλλη πόλη της χώρας, ούτε καν στην πρωτεύουσα. Σήμερα, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, όχι μόνο από την πόλη αλλά και από ολόκληρη τη χώρα, λένε ότι η Κομοτηνή είναι η ιδανική πόλη για αυτούς. Και ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που φέτος θα διεκδικήσει τον τίτλο της πιο «Προσβάσιμης πόλης στην Ευρώπη». Θα είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κατόρθωμα, για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια όλοι. Δήμος και πολίτες, μα πάνω από όλα τα μέλη του «Περπατώ». Όπως μας λέει ο Αλέξανδρος, η πόλη του είναι σήμερα πρότυπο προσβασιμότητας και τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά, αφού η κοινωνία η ίδια να είναι ανοικτή απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
«Έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις σε 8 κεντρικούς άξονες, έχουν τοποθετηθεί 800 ράμπες, όλες οι υπηρεσίες δημόσιες είναι προσβάσιμες και πολύ βασικό επίτευγμα είναι το γεγονός ότι πάνω από έξι ιδιωτικές επιχειρήσεις καφέ – μπαρ διαθέτουν ράμπα και τουαλέτα για ΑΜΕΑ». Αυτονόητα όσα μας λέει ο Αλέξανδρος, όχι όμως για μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Την ομάδα του «Περπατώ» αγκάλιασαν σύντομα και άνθρωποι εκτός Κομοτηνής. Παραολυμιονίκες, από όλη την Ελλάδα, όπως ο Μάκης Καλαράς, ο μοναδικός παραολυμπιονίκης Χειμερινής Ολυμπιάδας, συμμετέχει με πάνω από 50 αθλητές, σε αυτή την προσπάθεια. Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στήριξε ουσιαστικά το Σύλλογο και έτσι δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «ΚΕΑΔΑ». Πρόκειται για ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης, ένας χώρος διαμονής, πλήρως προσβάσιμος σε άτομα με κινητική αναπηρία, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Όπως μας εξηγεί ο Αλέξανδρος «Σε αυτό το κέντρο, έρχονται είτε μη καλά αυτονομημένοι χρήστες αμαξιδίου, είτε καθόλου και μαθαίνουν να είναι αυτόνομοι. Αυτό διδάσκετε μέσα από δραστηριότητες αναψυχής και με extreme sports. Κανό, Kite Surf, jeeping σε προσβάσιμα τζιπ, σκι. Μας αρέσει να τρέχουμε σε μαραθώνιους και να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες στο βουνό και τη θάλασσα».
Σκοπός του είναι η εκπαίδευση ατόμων με κινητική αναπηρία στις καθημερινές του ανάγκες, από την στιγμή που τελειώνουν το 1ο στάδιο αποκατάστασης τους, μέχρι να γυρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ο Αλέξανδρος απευθύνει κάλεσμα μέσω του newsbeast.gr. «Οποιοσδήποτε θέλει από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, μπορεί να έρθει στο Κέντρο. Έχει ένα ελάχιστο κόστος, 300 ευρώ το μήνα, με το οποίο καλύπτονται η μετακίνηση, η διαμονή, η διατροφή, η συνοδοί, και πολλές από τις δραστηριότητες. Διαθέτουμε δικά μας χειρήλατα ποδήλατα, που δοκιμάζονται δωρεάν, με στόχο ο ενδιαφερόμενος να μάθει τη χρήση τους. Βρισκόμαστε μόλις δυο ώρες από τη Θεσσαλονίκη και μία ώρα με το αεροπλάνο από την Αθήνα. Καλούμε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται να έρθει να μας γνωρίσει».
Στους αμέσως επόμενους στόχους του Συλλόγου είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος με τον τίτλο «Τουρισμός για Όλους», για το οποίο έχει ήδη στηθεί το γραφείο, με στόχο ο Μάκης Καλαράς να μετακομίσει μόνιμα στην Κομοτηνή και η πόλη να γίνει η πιο προσβάσιμη της Ευρώπης. «Μας βοηθά πολύς νέος κόσμος εθελοντικά, καθώς και πολλά παιδιά από το πανεπιστήμιο, παιδιά που μας εμπνέουν και τους εμπνέουμε», λέει ο Αλέξανδρος και συνεχίζει, «ο αθλητισμός εν γένει και ο μαραθώνιος το κάνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο».
Μιλώντας για την συμμετοχή τους στο Spetses mini Marathon, δηλώνει ότι όλοι πέρασαν υπέροχα, ευχαριστώντας και συγχαίροντας το νησί και τους διοργανωτές. Σε λίγο καιρό θα πάει στο εξωτερικό για να κάνει την ειδικότητα του στην ιατρική. Στην πλατεία του Ποσειδωνίου γνωρίσαμε όλη την παρέα, το Μάκη Καλαρά, παραολυμπιονίκη μας με ασημένιο μετάλλιο στο δίσκο τους Ολυμπιακούς της Αθήνας 2004, τον Τσέζον Φερνάντες με χάλκινο μετάλλιο στη σφαίρα στο Πεκίνο 2008, τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου παγκοσμιονίκης στην ξιφασκία και τον Θοδωρή Σαμονά αθλητή του ράγκμπι. Μαζί τους και οι συνοδοί Πέτρος Ευαγγελινός, Ειρήνη Μίτεβα, Λίλη Ζέρβα, Σοφία Μώρου και Λένα Γεωργάδου.
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας