Στην εφιαλτική πρόβλεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση «βαριά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, τα επόμενα 4 με 5 χρόνια θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία. «Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό πως περιμένουμε έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία τα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο» είπε ο κ. Λέκκας.
Οι μελέτες που έχουν γίνει στο ρήγμα της Ανατολίας δείχνουν πως επηρεάζεται και ελληνικός χώρος, παρόλα αυτά δεν είναι δεδομένο ότι αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα. «Από το 1999 έγιναν πολλές μελέτες στο ρήγμα της Ανατολίας. Με βάση εκείνο τον σεισμό αυτό επηρεάζει και τον ελληνικό χώρο. Όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε στον επόμενο σεισμό που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και στην Ελλάδα αν γίνει εκεί» τόνισε.
Όσον αφορά την επιρροή ενός τέτοιου σεισμού στη χώρα μας είπε: «Όταν συμβεί ο σεισμός θα πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία για να καταλάβουμε αν η ενέργεια από το ρήγμα θα πάει στον ελληνικό χώρο, ή θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά. Αν έρθει προς τα εμάς, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σεισμική δόνηση, κατά προτεραιότητα στο βόρειο Αιγαίο και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως τα χαρακτηριστικά του σεισμού που περιμένουμε να γίνει στην Τουρκία. Υπάρχει πλούσιο ιστορικό μεγάλων σεισμών στην Κωνσταντινούπολη από τα παλιά χρόνια.
Υπάρχει ένα κομμάτι από το ρήγμα της Ανατολίας που δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και μετά τον τελευταίο σεισμό, έχει συσσωρευτεί πολύ ενέργεια εκεί. Το ρήγμα του Μαρμαρά για το οποίο μιλάμε, περνάει από το βόρειο Αιγαίο, μέσα από τη Λήμνο και καταλήγει στα ορεινά του Πηλίου. Είχε βγάλει όμως πρόσφατα μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε το δυναμικό καθώς το ρήγμα βρίσκεται κάτω από την θάλασσα» ήταν το σχόλιό του.
«Ενδεχόμενος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ίσως επηρεάσει το βόρειο Αιγαίο», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμοι στην Τουρκία να αντέξουν έναν τέτοιο σεισμό, απάντησε: «Απ’ ό,τι ξέρω και από συσκέψεις που έχουμε κάνει, στην Κωνσταντινούπολη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Το είδαμε και στον τελευταίο σεισμό. Επιχειρησιακά ήταν πολύ οργανωμένοι οι Τούρκοι. Μείναμε έκθαμβοι».