Ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) κατοχυρώθηκε η φάβα της Σαντορίνης, η αξία και ιδιαιτερότητα της οποίας αναγνωρίστηκαν και επίσημα από την ΕΕ.
Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο, η φάβα Σαντορίνης συμπεριελήφθη μαζί με άλλα επτά ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα στον κοινοτικό κατάλογο των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ).
Στον εν λόγω κοινοτικό κατάλογο έχουν κερδίσει επάξια μία θέση έως τώρα συνολικά 88 ελληνικά προϊόντα (27 ελαιόλαδα, 10 επιτραπέζιες ελιές, 20 τυριά, 23 φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια, 1 προϊόν αρτοποιίας, 1 ψαριών, 1 μέλι, 2 μαστίχα, τσίχλα, 1 αιθέριο έλαιο και 1 μπαχαρικό).
Εκκρεμούν αιτήσεις για κατοχύρωση άλλων 8 προϊόντων (μανταρίνι Χίου, πατάτα Νάξου, σταφίδα Ηλείας, ξυνόγαλο Σητείας, αρνάκι Ελασσόνας, αγουρέλαιο Χαλκιδικής και ξερά σύκα Ταξιάρχη).