Αποφασισμένοι να αναζητήσουν λύσεις στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη νέα ρυθμιστική σχετικά με τους επαγγελματίες του τουρισμού στο Κατάκολο, είναι οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων που μεταφέρουν οργανωμένα τουρίστες εκτός των εκδρομών που υλοποιούν οι ναυτιλιακές εταιρίες.
Συνεργαζόμενοι με τουριστικά γραφεία του εξωτερικού-που προγραμματίζουν εκδρομές για τους πελάτες τους στις κρουαζιέρες- επαγγελματίες στην Ηλεία, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άμεσης πρόσβασης στους χώρους αποβίβασης των πλοίων, γεγονός που οδηγεί σε ακυρώσεις εκδρομών και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα για αυτές που γίνονται.
Το πρωί της περασμένης Παρασκευής αρκετά τουριστικά γραφεία της Ηλείας περίμεναν δια των εκπροσώπων τους, να παραλάβουν με προορισμό την Ολυμπία, δεκάδες τουρίστες από κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίσουν όλο το χωριό για να φτάσουν από το χώρο του λιμένα σε αυτό της μαρίνας προκειμένου να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Μια απόσταση άνω των 500 μέτρων και όχι 250 που αναφέρει η ρυθμιστική διάταξη, αναφέρει το ilialive.gr.
Μάλιστα στο Κατάκολο βρέθηκε και ο εκπρόσωπος μεγάλης τουριστικής εταιρίας του εξωτερικού, ο οποίος συνεργάζεται με γραφεία σε 18 χώρες μεταξύ αυτών και της Ελλάδας και επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως κάτι ανάλογο δε συμβαίνει πουθενά όπου υπάρχει οργανωμένος τουρισμός, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
«Στον Πειραιά με περισσότερα πλοία και λιγότερο χώρο, δεν υπάρχει καμία τέτοια απαγόρευση. Μόνο εδώ συναντάμε τέτοιο πρόβλημα και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση απέναντι στους πελάτες μας» ανέφερε. Πρόκειται για τουριστικά γραφεία που κλείνουν θέσεις στις κρουαζιέρες και οργανώνουν και τις αντίστοιχες εκδρομές ανά προορισμό, ανεξάρτητα με τα αντίστοιχα προγράμματα που πουλούν οι ίδιες οι ναυτιλιακές εταιρίες.
Ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου, Πάνος Σούλης, μιλώντας για το θέμα τόνισε πως «η απόφαση αυτή έχει τους εμπνευστές και τους υπογράφοντες. Δεν ξέρω για ποιο λόγο οι εμπνευστές έβγαλαν αυτή την απόφαση. Δεν μας περιορίζει απλά. Μας κλείνει το δρόμο στο να δουλέψουμε. Εγώ συνεργάζομαι με γραφείο που επισκέπτεται μαζί με την Ελλάδα, 18 χώρες.
Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχα με τον Λιμενάρχη και με τον πράκτορα που εγώ συνεργάζομαι, του είπε πως δεν έχει πρόβλημα να σταματήσει με την Ελλάδα και να συνεχίσει με τις υπόλοιπες 17 χώρες. Δεν μπορώ να δεχθώ κι εγώ τον χώρο αυτό, ως χώρο επιβίβασης και αποβίβασης. Αυτό είναι το μοναδικό λιμάνι σε όλη την Ελλάδα που συμβαίνει. Και τα πλοία αυτά δεν επισκέπτονται μόνο το Κατάκολο».
Ο κ. Σούλης σχολίασε πως η ρυθμιστική διάταξη παρουσιάζει ανισότητες, που πρέπει να διορθωθούν. «Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί γιατί αν κάποιος περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και διαμαρτυρηθεί με αυτές τις αποφάσεις στον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού δεν νομίζω πως το Κατάκολο θα έχει τα προσόντα να θεωρηθεί πύλη της Ελλάδας. Θα πρέπει λοιπόν οι υπεύθυνοι να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση γιατί θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα.
Όπως αυτοί προσπαθούν, για το καλύτερο θα έπρεπε πριν βγάλουν την απόφαση αυτή να μας καλέσουν να πούμε κι εμείς την άποψή μας» είπε ο κ. Σούλης, καυτηριάζοντας παράλληλα το θέμα της άγρας πελατών που πρέπει να εκλείψει και ζήτησε και ο ίδιος να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για αυτό. «Από τη στιγμή που δεν είμαστε παράνομοι, για ποιο λόγο δεν μας αφήνουν και μας στερούν το εισόδημα αυτό που παίρνουμε από τις σταδιακές μας επισκέψεις στο Κατάκολο», αναρωτήθηκε ο κ. Σούλης.
Ο υπεύθυνος λειτουργίας τουριστικού γραφείου, Δημήτρης Κολόκας, μίλησε για τις ακυρώσεις που προέκυψαν εξαιτίας των αλλαγών και των προβλημάτων που προέκυψαν την επιβίβαση των τουριστών.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πριν τρεις ημέρες, μου ακυρώθηκε γκρουπ για τις 28 Αυγούστου, γιατί έμαθε ο συνεργάτης μου στην Αργεντινή, αυτά που συμβαίνουν στο λιμάνι του Κατάκολου. Συνεργάζομαι με μεγάλα γραφεία της Αργεντινής, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Αυτά έχουν γκρουπ μέσα στα κρουαζιερόπλοια και επισκέπτονται πολλά λιμάνια της χώρας. Με την απόφαση που πάρθηκε αναφέρεται πως απαγορεύεται να μπούμε στο λιμάνι, παρόλο που δύο μέρες πριν έχουμε στείλει τη λίστα των επιβατών στο Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο.
Μας απαγορεύουν να μπούμε μέσα να πάρουμε τους πελάτες μας. Θα ήθελα να μου απαντήσει ο οποιοσδήποτε αρμόδιος και θα ζητήσω ευθύνες μέσω του ΚΤΕΛ για τους πελάτες που έχασα και για τους πελάτες που σήμερα δεν κατάφερα να συγκεντρώσω, γιατί μας λένε στην απόφαση πως οι τουρίστες περπατούν 200 μέτρα.
Εγώ το μέτρησα με το αυτοκίνητο μου και είναι τουλάχιστον 580 μέτρα από εκεί που δένουν τα πλοία. Υπάρχουν οι εμπνευστές της απόφασης και αυτοί που υπογράφουν» σχολίασε ο κ. Κολόκας και έκλεισε λέγοντας ότι «προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο στον τόπο μας και φταίμε για αυτό. Αν φταίμε να πληρώσουμε…».
Πηγή: ilialive.gr