Τη Βόρεια Ελλάδα «ανακαλύπτουν» τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι Ιταλοί τουρίστες, χάρη στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και την αύξηση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων της Θεσσαλονίκης με τη βόρεια και κεντρική Ιταλία. Επίσης, τον τουρισμό από Ιταλία έχουν «αφυπνίσει» οι εκστρατείες προσέγγισης της ιταλικής αγοράς, που έχουν δρομολογήσει οι κατά τόπους τουριστικοί και ξενοδοχειακοί φορείς και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, «επιστρατεύοντας» ακόμη και την πασίγνωστη Ιταλίδα σταρ Ορνέλα Μούτι, η οποία βρέθηκε για μια εβδομάδα στη Χαλκιδική τον Ιούλιο!
Τώρα, ο Οργανισμός Τουρισμού της Χαλκιδικής, σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς, ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκστρατεία προβολής της Εγνατίας Οδού στην ιταλική αγορά, ώστε οι τουριστικές ροές από τη γείτονα να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς πολλοί Ιταλοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο κοντά στη … Χαλκιδική έχει έρθει η χώρα τους, χάρη στο νέο οδικό δίκτυο.
«Οι Ιταλοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο κοντά έχει φέρει τη Χαλκιδική η Εγνατία»
«Σε επισκέψεις μας στα λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι οι Ιταλοί δεν γνώριζαν πόσο γρήγορα μπορούν να έρθουν στη Βόρεια Ελλάδα. Με την Εγνατία Οδό, η χρονική απόσταση Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί στις 3-3,5 ώρες. Μέχρι την Ηγουμενίτσα, το ταξίδι με πλοίο από Μπάρι και Μπρίντιζι διαρκεί 12-16 ώρες, αλλά είναι πολύ άνετο, καθώς γίνεται με σύγχρονα πλοία», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.
Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση -ότι δηλαδή οι Ιταλοί δεν γνωρίζουν πόσο έχουν μειωθεί χρονικά οι αποστάσεις – ο Οργανισμός μπήκε σε διαδικασία στρατηγικής προβολής των πλεονεκτημάτων της Εγνατίας Οδού (όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και ευρύτερα), σε συνεργασία με φορείς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Βερολίνο και η νέα διεύθυνση του ΕΟΤ στην Ιταλία, αλλά και στο πλαίσιο του προγράμματος «Via Egnatia» (σ.σ.το πρόγραμμα αφορά τούς προορισμούς κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και μεταξύ άλλων έχει στόχο να αναδείξει τα ήδη υφιστάμενα τουριστικά προϊόντα της περιοχής, όπως τον ποδηλατικό, ιαματικό, ορειβατικό, περιπατητικό, γαστρονομικό , οινικό και αγροτικό τουρισμό).
Επαφές για συνέργειες με την Εγνατία Οδό ΑΕ
«Μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, θα έχουμε επαφές με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ, προκειμένου να δούμε ποιες συνέργειες μπορούμε να αναπτύξουμε για το 2014, ώστε ν΄ αναδείξουμε τη διαδρομή. Παράλληλα, θα προτείνουμε [στους συνεργαζόμενους φορείς] τη διοργάνωση μεγάλου ταξιδιού εξοικείωσης (“fam trip”) Ιταλών για τον Μάιο του 2014» εξήγησε ο κ.Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο αν και οι αφίξεις Ιταλών τουριστών στη Χαλκιδική δεν έχουν φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, ωστόσο έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία.
Ο Μάρκο Πόλο και η Ορνέλα Μούτι
Κατά τον κ. Τάσιο, προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο έπαιξαν προωθητικές ενέργειες, όπως το μεγάλο αφιέρωμα για τη Χαλκιδική, που έγινε στο ιταλικό περιοδικό “Marco Polo” και η επίσκεψη της Ορνέλα Μούτι στη Χαλκιδική.
Επίσης, θετικά επιδρούν οι απευθείας πτήσεις των εταιρειών Alitalia, Aegean και Rynair, από Ρώμη, Μιλάνο και Μπέργκαμο προς Θεσσαλονίκη, αν και το κομμάτι του τουρισμού που φαίνεται να επανακάμπτει δυναμικότερα είναι ο οδικός.
Στα προ του ’90 «χρυσά» επίπεδα επανακάμπτει ο οδικός τουρισμός
«Σχεδόν το 50% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής προέρχονται πλέον από οδικό τουρισμό. Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει εντονότερο τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και αυτό δείχνει ότι ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στα προ της δεκαετίας του ’90 επίπεδα, όταν είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση» σημείωσε ο κ.Τάσιος.
Πρωτιά για τους Ιταλούς στο τρίτο «πόδι»
Αν στο πρώτο και δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να συρρέουν μαζικότερα, στο τρίτο κατέχουν μια σημαντική πρωτιά. «Οι Ιταλοί σημειώνουν φέτος τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων μεταξύ των ξένων τουριστών στο τρίτο “πόδι”. Βέβαια, ο αρχικός αριθμός τους ήταν μικρός, οπότε η αύξηση που σημειώνεται ποσοστιαία ίσως είναι λίγο παραπλανητική, αλλά δεν παύει να είναι θεαματική» σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια Μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Αθω Μαρία Παππά.
Αρχίζει να «δουλεύει» και ο μαζικός τουρισμός από Ιταλία
Κατά την ίδια, έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια με τουριστικά γραφεία από το Μπέργκαμο και την Τεργέστη και φέτος κατέφθασαν στην περιοχή και οργανωμένα γκρουπ από τη Λομβαρδία, με συνολικά 400 άτομα.
«Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δείχνει ότι σταδιακά αρχίζει να δουλεύει και ο μαζικός τουρισμός, πέραν των μεμονωμένων αφίξεων» σημειώνει η κ. Παπά και προσθέτει ότι οι Ιταλοί τουρίστες, που συχνά κάνουν τις κρατήσεις τους μέσω Ιντερνετ, φτάνουν στην περιοχή είτε αεροπορικώς με τις απευθείας πτήσεις που υπάρχουν είτε οδικώς, μέσω Εγνατίας.
«Μετά την ολοκλήρωση των έργων στην Εγνατία είδαμε αισθητή αύξηση των αφίξεων οδικώς, με πολλούς Ιταλούς να έρχονται και στα κάμπινγκ της περιοχής» επεσήμανε.
«Ντόλτσε βίτα» στην Αμμουλιανή
Ιδιαίτερη «αδυναμία» δείχνουν οι Ιταλοί στο νησάκι της Αμμουλιανής, όπου κατευθύνονται για καταδύσεις, ψάρεμα, γαστρονομικές «περιπλανήσεις» με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, κολύμπι και χαλάρωση. Αντίθετα με τη δημοτικότητα της Αμμουλιανής, από τα οργανωμένα γκρουπ, λίγοι είναι αυτοί που επισκέπτονται το Άγιον Όρος.
Ιταλοί προσκυνητές στο Άγιον Όρος
«Σκεφτείτε ότι από τα γκρουπ των 400 που σας ανέφερα νωρίτερα, μόνο 18 ζήτησαν να επισκεφτούν το Άγιον Όρος και κάποιοι ακόμη έκαναν την κρουαζιέρα γύρω από αυτό. Υπάρχουν όμως πολλοί Ιταλοί προσκυνητές, που έρχονται στην περιοχή ειδικά για το Άγιον Όρος και βγάζουν μόνοι τους τα διαμονητήρια, οπότε είναι δύσκολο να προσμετρηθούν», εξήγησε η κ. Παππά.
Ο Οργανισμός πραγματοποιεί τη δική του καμπάνια στην Ιταλία, διοργανώνοντας επισκέψεις σε τουριστικές εκθέσεις, workshops με μικρά τουριστικά γραφεία και πράκτορες στη Ρώμη, το Ρίμινι και το Μιλάνο και ειδικές προωθητικές ενέργειες.
Γαστρονομία αλά ελληνικά
«Τώρα ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην Ιταλία με ενέργειες για την προβολή του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή μας, καθώς διαπιστώσαμε την αδυναμία των Ιταλών για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά» σημείωσε η κ. Παππά, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός αξιοποιεί ιδιαίτερα και το Διαδίκτυο για την προβολή της περιοχής. Μόνο τον Ιούνιο, η ιστοσελίδα του «δέχτηκε» 1.236 μοναδικούς επισκέπτες (unique visitors) από την Ιταλία.
40.000 νύχτες στη Θεσσαλονίκη
Σημαντικό μερίδιο των τουριστών από Ιταλία συγκρατεί και η Θεσσαλονίκη, καθώς η «ζωντάνια» και τα μνημεία της πόλης προσελκύουν πολλούς εξ αυτών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), οι Ιταλοί βρέθηκαν το 2013 στην πέμπτη θέση μεταξύ 20 εθνικοτήτων, σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης.
Συγκεκριμένα, τα πρώτα εξάμηνα του 2012 και του 2013 πραγματοποίησαν συνολικά περίπου 40.000 διανυκτερεύσεις στην πόλη, η οποία – πέραν των αεροπορικών αφίξεων – υποδέχεται τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερα αυτοκίνητα με ιταλικές πινακίδες
Το βαπόρι από Ιταλία
Τα στατιστικά στοιχεία από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνουν ότι, πράγματι, χιλιάδες τουρίστες (αν και αισθητά μειωμένοι πέρυσι, σε σχέση με το 2011) καταφθάνουν κάθε μήνα από τα λιμάνια της Ιταλίας, προκειμένου να συνεχίσουν οδικώς τη διαδρομή τους προς διάφορες περιοχές της Θεσπρωτίας και -μέσω Εγνατίας Οδού- τής Β.Ελλάδας, με αποκορύφωμα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και δευτερευόντως Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, το 2012, μέσω του λιμένα της Ηγουμενίτσας διακινήθηκαν συνολικά 851.913 επιβάτες εξωτερικού (τα επιβατικά πλοία που καταφθάνουν στην Ηγουμενίτσα προέρχονται αποκλειστικά από την Ιταλία). Επίσης, ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς 215.735 οχήματα, 2274 λεωφορεία και 8032 δίκυκλα.
Ζητούνται περισσότεροι δρόμοι
Πάντως, όπως προειδοποιούν οι φορείς της περιοχής, αν η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί τη διαφαινόμενη τάση ενίσχυσης του οδικού τουρισμού από τις γειτονικές της χώρες, επιβάλλεται – παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η ύφεση – να βελτιώσει τις οδικές υποδομές της.
«Δυστυχώς, διανύουμε το καλοκαίρι και το τμήμα Ποτίδαιας Κασσάνδρας του οδικού δικτύου προχωρά αργά, ενώ ούτε εκείνο που συνδέει τη Γαλάτιστα, την Αγία Αναστασία και τη Θέρμη προχωρά γρήγορα. Οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν αν θέλουμε περισσότερο τουρισμό» υποστήριξε ο κ. Τάσιος.