Κλειστές θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, όπως αποφάσισε σήμερα με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιό του.
Παράλληλα εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση του Σώματος στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, τη μεταφορά της οπουδήποτε αλλού και την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων, και ζητήθηκε η άμεση απόσυρση των διατάξεων 76 μέχρι 82 και 90, 91 του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ακρωτηριάζονται κοινωνικές δομές και η παραγωγή του κοινωνικού έργου του Δήμου.
Οπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπογραμμίστηκε, τέλος, η ανάγκη διασφάλισης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Δήμων για την αυτοτέλειά τους και η συνεργασία με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ για την προσφυγή στα δικαστήρια της χώρας και του εξωτερικού. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα.
Η διάλυση της αυτοδιοίκησης είναι έξω από την πόρτα μας. Ας πράξουμε όλοι το πρέπον αναφέρει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σε γραπτή του δήλωση που αναγνώστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση χρειάζονται τομές, όμως η αυτοδιοίκηση χωρίς αποφασιστική εξουσία και χωρίς πόρους είναι καταδικασμένη. Πρέπει με ψυχραιμία, απαλλαγμένοι από κομματισμούς να διεκδικήσουμε το ρόλο της αυτοδιοίκησης προσθέτει.
Την απόσυρση του άρθρου του πολυνομοσχεδίου που βάζει τίτλους τέλους στη δημοτική αστυνομία ζήτησε ο πρόεδρος του σωματείου των δημοτικών αστυνομικών, Πέτρος Παπαφίλης υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη απορρόφησης όλων των συναδέλφων του σε όποιο σχήμα προκύψει μετά. Μιλώντας για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας επισήμανε ότι μόνο το 2012 κόστισε στο λαό της Θεσσαλονίκης 2,8 εκατομμύρια ευρώ και εισέπραξε 4 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν σε έργα.
Παράλληλα οι δημοτικοί αστυνομικοί υλοποίησαν πρόγραμμα σχολικής αγωγής που παρακολούθησαν 40.000 μαθητές από 350 σχολεία, ενώ πραγματοποίησαν 8400 επισκέψεις σε ανήμπορους ανθρώπους για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους και την απογραφή τους ώστε να πάρουν σύνταξη. Η δημοτική αστυνομία έχει τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επάρκεια σε όλο το δημόσιο και τα μέλη της μπήκαν στο δημόσιο με νόμιμο τρόπο που όριζε τότε η ελληνική πολιτεία πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του σωματείου δημοτικών αστυνομικών, Θεόδωρος Θωμαϊδης, επισήμανε ότι με το πολυνομοσχέδιο καταργείται ακόμη και ειδικότητα που δεν υπάρχει (ΥΕ Δημοτικών αστυνομικών) και σχολίασε ότι σύντομα ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο νόμο και, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, να αναθέσει αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας σε άλλους υπαλλήλους του Δήμου.
Δεν είμαστε νούμερα, δεν είμαστε αριθμοί σε ένα χαρτί, είμαστε ένας λαός που προσπαθεί να επιβιώσει σχολίασε η Ευρυδίκη Βαφειάδου εκ μέρους των σχολικών φυλάκων. Εξέφρασε ακόμη το φόβο ότι με την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων τα σχολεία θα είναι έρμαια στα χέρια παραβατικών και εξωσχολικών και κάλεσε το Δήμο να πάρει απόφαση για μετάταξη όλων των σχολικών φυλάκων σε θέσεις άλλων υπηρεσιών του Δήμου.
Για έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Βάιος. Το σωματείο πρότεινε, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του νομοσχεδίου, το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου τη Δευτέρα και την Τρίτη, τη διατήρηση των δομών της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και τη συμμετοχή του Δήμου στους δικαστικούς αγώνες που θα ξεκινήσουν για το θέμα. Την υποστήριξή του στον αγώνα των δημοτικών αστυνομικών εξέφρασε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γιώργος Φεστερίδης.
Από την πλευρά των παρατάξεων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας σε δήλωσή του που αναγνώστηκε στη συνεδρίαση τονίζει ότι επιδίωξη θα πρέπει να είναι να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας ακόμη στον τόπο μας, αναφέρει ότι η εμπειρία των μελών της δημοτικής αστυνομίας δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν και γνωστοποιεί ότι οι εκπαιδευτικοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εν μέρει μπορούν να αξιοποιηθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες των δήμων που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, εκ μέρους της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης. Παράλληλα έκανε λόγο για διαχωρισμό υπαλλήλων από όσους προτείνουν απολύσεις εργαζομένων από άλλους κλάδους και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Με Μινώταυρο που ζητά διαρκώς και νέες ανθρωποθυσίες, με την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας παρομοίωσε τις απαιτήσεις της τρόικας ο Στελιος Παπαθεμελής. Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και υπογράμμισε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να επιμείνει στο αίτημα για τη διατήρηση των δομών της δημοτικής αστυνομίας και της φύλαξης των σχολείων. Σε επιστολή του ο Μάκης Στεργίου εκ μέρους της δημοτικής του παράταξης εκφράζει τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων ενώ ο Χρήστος Μάτης σε δική του επιστολή διερωτάται ποιος αξιολόγησε τους σχολικούς φύλακες για να τους κρίνει μη χρήσιμους και δηλώνει ότι συνυπογράφει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα.
Σημειώνεται ότι πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι Δημοτικοί Αστυνομικοί προχώρησαν σε συμβολική σφράγιση του δημαρχείου Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποίησαν και μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή των δικυκλιστών από το κτίριο της δημοτικής αστυνομίας μέχρι το δημαρχιακό μέγαρο.
Εξάλλου ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.