Δυναμική «έφοδο» στην αγορά σχεδιάζει το σκοτύρι, το παραδοσιακό μαλακό κατσικίσιο τυρί, με πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπι, που παράγεται στην Ίο. Προς το παρόν είναι ευρέως γνωστό στα νησιά των Κυκλάδων, ωστόσο φιλοδοξεί σύντομα να «κατακτήσει» τους καταλόγους των εστιατορίων και των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σκοτύρι έχει πάρει την ονομασία του από τη λέξη ασκός (από κατσικίσιο δέρμα), όπου τοποθετείται για να ωριμάσει. Προτού, όμως, μπει στο κατσικοτόμαρο για τη ζύμωση, η μάζα του πλάθεται με θρούμπι απ’ όπου παίρνει το χαρακτηριστικό του άρωμα.
Παράγεται με αυστηρές παραδοσιακές προδιαγραφές στο σύγχρονο τυροκομείο της Ιου, το οποίο μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν στην ιδιοκτησία του Δήμου Ιητών. Πλέον, πέρασε στα χέρια ντόπιου ιδιώτη, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί και να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα. Εξάλλου, στο τυροκομείο παράγεται εκτός από σκοτύρι, κεφαλοτύρι, ξινό τυρί, μυζήθρα και γραβιέρα.
«Τα ατού μας είναι η κοντινή συλλογή και η καλής ποιότητας γάλα. Ενα τυροκομείο πρέπει να βρίσκεται σε υψόμετρο για να βγάλει εξαιρετικά προϊόντα. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι το τυροκομείο της Ίου θα ξεχωρίσει στον ελληνικό χώρο» δήλωσε ο τυροκόμος Νεκτάριος Ζαχαράκης.
Καθημερινά, το τυροκομείο, το οποίο βρίσκεται στη θέση Διασέλια, λίγο πριν από τη στροφή για την παραλία της Αγίας Θεοδότης, παραλαμβάνει 2000 λίτρα γάλα από ζώα που εκτρέφονται με τα βότανα του νησιού και την αλμύρα της θάλασσας και παράγει 280 κιλά τυρί.
Πρώτο μέλημα του νέου ιδιοκτήτη είναι να εξασφαλιστεί μια σταθερή ροή πρώτης ύλης, τόσο από άποψη ποσότητας όσο και ποιότητας. Ο στόχος αυτός περνάει μέσα από τη στήριξη της ντόπιας κτηνοτροφίας, ενώ δεύτερη επιδίωξη είναι η επέκταση σε νέες αγορές, μέσα από τη διαφοροποίηση του πελατολογίου και την προσεκτική επιλογή συνεργατών.
Το τυροκομείο της Ιου δημιουργήθηκε το 2007 και λειτούργησε υπό τη «σκέπη» του τοπικού συνεταιρισμού. Το 2009 πέρασε στον έλεγχο του Δήμου Ιητών και απέσπασε αρκετές διακρίσεις, ενώ πριν από λίγους μήνες, ύστερα από διαγωνισμό, άλλαξε «σελίδα».
Τηρεί όλες τις υγειονομικές απαιτήσεις της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έχει πιστοποιηθεί με το σύστημα HACCP σύμφωνα με το Codex Alimentarius (Κώδικας Τροφίμων).
Στα «συν» του τυροκομείου είναι ότι ανέδειξε τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, αφού αξιοποίησε παραδοσιακές συνταγές του τόπου και επιπλέον έδωσε τη δυνατότητα και το κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, τους χειμερινούς μήνες, που δεν υπάρχει τουρισμός.