Μεταναστεύουν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Φεύγουν από την οικογένειά τους, εγκαταλείπουν τον τόπο όπου μεγάλωσαν με μοναδικό σκοπό να δουλέψουν για να ζήσουν. Αυτοί είναι οι Έλληνες, σύγχρονοι πια μετανάστες. Όμως, υπήρχαν και Έλληνες που αποφάσιζαν να μεταναστεύσουν εδώ και αρκετά χρόνια.
Μία από αυτές είναι η Δέσποινα Λιότσου, κοινωνική λειτουργός, που ζει στο Μόναχο, εδώ και 42 χρόνια. Η κυρία Λιότσου έρχεται καθημερινά σε επαφή με συμπατριώτες της που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Τους βοηθά και τους συμβουλεύει για τις επόμενες κινήσεις τους. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μετανάστης.
Η κοινωνική λειτουργός μιλά στο newsbeast.gr για το πώς είναι να ζεις στη Γερμανία. Για το πώς βλέπουν οι Γερμανοί τους Έλληνες αλλά και το κατά πόσο είναι εύκολο κανείς να βρει δουλειά εκεί…
– Είστε 42 χρόνια στη Γερμανία. Πώς αποφασίσατε να μεταναστεύσετε τότε;
«Ήταν οι γονείς μου στη Γερμανία. Εγώ είχα τελειώσει το λύκειο και έφυγα και εγώ για τη Γερμανία. Έμενα στην Ελλάδα με τη γιαγιά μου και τον παππού μου. Το χωριό μας, η Δράμα δηλαδή, είχε αδειάσει τότε. Όλοι έφευγαν».
– Τόσα χρόνια λοιπόν στο εξωτερικό, έχοντας δημιουργήσει εκεί την οικογένειά σας. Δεσμούς με την Ελλάδα έχετε;
«Έχω πολύ μεγάλους δεσμούς με την πατρίδα μου. Ξέρετε, οι γονείς μου ήταν εδώ στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η κόρη μου είναι στην Ελλάδα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα. Σκέφτεται βέβαια να έρθει μόνιμα στη Γερμανία αφού απολύθηκε».
– Στο Μόναχο έρχεστε σε επαφή με Έλληνες;
«Βέβαια, είναι μεγάλη η ελληνική κοινότητα εδώ. Υπάρχουν φυσικά και οι νεόφερτοι. Στο διεθνές κέντρο που δουλεύω, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες».
– Οι νεόφερτοι, όπως τους χαρακτηρίσατε, πώς αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα;
«Μαθαίνουν, δικτυώνονται, έρχονται σε εμάς για πληροφόρηση, για να συμπληρώσουν κάποια έντυπα που χρειάζονται. Έρχονται ακόμη για συμβουλές αλλά και εκμάθηση γερμανικών. Έχουμε ακόμη παιδικό σταθμό και υπάρχουν επίσης προγράμματα για να βοηθήσουμε τα παιδιά στα νέα δεδομένα».
– Πόσοι περίπου Έλληνες υπάρχουν στο Μόναχο;
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε ξεπεράσει τους 25.000».
– Πόσοι περίπου Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία τον τελευταίο χρόνο;
«Όπως έχει ανακοινωθεί, οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν το τελευταίο χρόνο εδώ έχουν αυξηθεί κατά 43%».
– Η ζωή των Ελλήνων που έρχονται στο εξωτερικό για να εργαστούν, είναι καλύτερη; Υπάρχουν προβλήματα;
«Η Γερμανία έχει και τις δυσκολίες της. Ειδικά το Μόναχο είναι μια ακριβή πόλη και τα ενοίκια είναι υψηλά. Δεν βρίσκεις εύκολα κατοικία. Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα, ξέρετε, όσο αυξάνεται η ζήτηση, τόσο δυσκολότερα γίνονται. Δεν έρχονται πια μόνο Έλληνες. Έρχονται Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κούρδοι κ.ά. Φανταστείτε ότι για ένα σπίτι περίπου 50 τμ το ενοίκιο κυμαίνεται από 600 μέχρι 800 ευρώ, ανάλογα και την περιοχή και ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι περίπου 1.000 με 1.200 ευρώ. Εξαρτάται και σε ποια εταιρεία δουλεύει».
– Σκεφτόσασταν ποτέ το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
«Στο παρελθόν το σκεφτόμουν. Όσο όμως περνούσαν τα χρόνια, τα πράγματα δυσκόλευαν. Και δεν αφήνεις πράγματα που έχεις δημιουργήσει, οπότε αποφάσισα να μείνω μόνιμα στη Γερμανία. Τα πράγματα τώρα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα και το άγχος μου είναι τι θα κάνει επαγγελματικά η κόρη μου. Εγώ πλέον άλλωστε δεν σκέφτομαι να επιστρέψω μόνιμα. Θα βγω σε λίγο καιρό στη σύνταξη και θα πηγαινοέρχομαι. Έχω πολλούς δεσμούς με την Ελλάδα».
– Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολίτες την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας;
«Στην αρχή, υπήρχε μία αρνητική στάση. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Αρχίζουν να προβληματίζονται και για το μέλλον τους. Παρά το γεγονός ότι ζουν καλά και οι δείκτες ανεργίες είναι χαμηλοί, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Γερμανοί είναι καλά. Υπάρχουν κι αυτοί που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και παίρνουν κοινωνικά επιδόματα».
– Οι Έλληνες που έρχονται στη Γερμανία, τι δουλειές αναζητούν;
«Καταρχάς, έρχονται για οικονομικούς λόγους. Όμως, εκτός από εργάτες, έρχονται και πολλοί επιστήμονες. Έρχονται ακόμη πολίτες με την οικογένειά τους. Δεν είναι όλων επιλογή να μεταναστεύσουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά».
– Υπάρχουν δουλειές αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ή λέτε «φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο»;
«Σε μερικούς κλάδους έχει μεγάλη ανάγκη η Γερμανία. Η Γερμανία έχει πολλές ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν έχει κανείς πτυχίο παιδαγωγού, είναι σίγουρο ότι θα έχει βρει αύριο δουλειά».