Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εξέδωσε ανακοίνωση για τα θέματα διατροφής και υγείας των μαθητών, με αφορμή τα προγράμματα «υγιεινής διατροφής» που μοιράζουν σάπια φρούτα στα σχολεία και το πρόσφατο περιστατικό του 15χρονου μαθητή.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη φτώχεια και τον υποσιτισμό των μαθητών, συνεχίζει τον εμπαιγμό μαθητών και γονιών μέσω των προγραμμάτων “υγιεινής διατροφής”. Τέτοιο είναι και το πολυδιαφημισμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά το Αγρίνιο και τη Χαλκίδα, ήταν η σειρά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων να παραλάβουν σάπια αχλάδια και πορτοκάλια, μέσα σε πολυτελείς κασετίνες με το σήμα της Ε.Ε, και παρόμοια περιστατικά πληθαίνουν καθημερινά.
Η ειρωνεία προς τους μαθητές και τις λαϊκές οικογένειες δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα των φρούτων. Είναι πρόκληση η ίδια η προβολή του προγράμματος ως απάντηση στο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα του υποσιτισμού, γιατί η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την τακτική, καθημερινή παροχή γευμάτων και φρέσκων φρούτων στα σχολεία, όπως ζητάει το γονεϊκό κίνημα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και δεκάδες σύλλογοι δασκάλων και ΕΛΜΕ πανελλαδικά. Πρόκειται για πρόγραμμα “εκπαιδευτικό”, στα πλαίσια της “ευέλικτης ζώνης”, με διαγωνισμούς αφίσας και κειμένου.
Σκοπός τους είναι με λίγα λόγια να μάθουν στα παιδιά ότι η κυβέρνηση και η Ε.Ε. φροντίζουν δήθεν για τη σωστή διατροφή τους και ότι η υγιεινή διατροφή είναι θέμα “εκπαίδευσης και κουλτούρας”, άσχετα με την οικονομική κρίση και την αντικειμενική οικονομική δυνατότητα των γονιών τους! Είναι πρόκληση να μοιράζουν μερικές δεκάδες σάπια φρούτα εκείνοι που ευθύνονται για την συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα βασικών καλλιεργειών, μέσω της ΚΑΠ και των αγροτικών αναδιαρθρώσεων, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει κάθε παραγωγική δυνατότητα να εξασφαλίσει πλήρη διατροφική αυτάρκεια στο λαό της. Κυβέρνηση και Ε.Ε. από τη μια οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό μας κι απ’ την άλλη εμφανίζονται ως καλοί Σαμαρείτες, πετώντας τους ψίχουλα, για να πλασάρουν το ιδεολογικό περιτύλιγμα που βγάζει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα και ξεπλένει τις ευθύνες του. Ταΐζουν τα παιδιά μας με σκουπίδια, έχοντας στόχο όχι την πείνα τους, αλλά το μυαλό τους!
Για τους παραπάνω λόγους, από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης, πληθαίνουν διαρκώς τα προγράμματα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία που “τρέχουν” στα σχολεία, τα οποία συνδέονται με πολυεθνικές εταιρείες, που βλέπουν στο μαθητικό πληθυσμό τους μελλοντικούς τους πελάτες. Είτε ως απευθείας διαφήμιση, όπως έγινε με τις μπανάνες της “DOLE”, είτε έμμεσα όπως γίνεται με το πρόγραμμα “Ευ ζην” που βρίσκεται σε εξέλιξη: οι μαθητές υποβάλλονται σε εξαντλητικές σωματικές δοκιμασίες με σκοπό το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματομετρικών δεδομένων και των διατροφικών τους συνηθειών.
Το πρόγραμμα γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν, αλλάζοντας το πρόγραμμά τους και επιβαρύνοντας με έξοδα τη σχολική μονάδα. Από πίσω όμως βρίσκεται το “Χαροκόπειο” πανεπιστήμιο, ένα ίδρυμα με μακρά παράδοση “συνεργασίας” με πολυεθνικές στις οποίες και πουλάει τα αποτελέσματα των ερευνών του.
Τα τελευταία χρόνια, με την οξυνόμενη καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της (ανεργία, μαύρη και μερική απασχόληση), το πρόβλημα των παιδιών που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν εξασφαλίζει ούτε τα αναγκαία εμβόλια, πολλές οικογένειες δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν το κόστος των απαραίτητων καρδιολογικών εξετάσεων, τις οποίες απαιτεί το σχολείο χωρίς όμως να εξασφαλίζει την δωρεάν κάλυψη τους! Από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά μαθητών που χρειάστηκαν υγειονομική περίθαλψη, η οποία εξασφαλίστηκε με την έμπρακτη αλληλεγγύη της σχολικής κοινότητας, των συλλόγων δασκάλων και γονέων και άλλων φορέων.
Το πρόβλημα ξαναήρθε στην επιφάνεια με το πρόσφατο περιστατικό του 15χρονου μαθητή του 11ου Γυμνασίου, για το οποίο εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται συγκινητική αλληλεγγύη από μαθητικές κοινότητες, γονείς, εκπαιδευτικούς και δεκάδες άλλους φορείς.
Το υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση, που εξαναγκάστηκαν κάτω από την ευρεία λαϊκή αγανάκτηση και κινητοποίηση να παρέμβουν (έστω και κατ’ εξαίρεση όπως δήλωσαν), δεν απαλλάσσονται από τις σοβαρές ευθύνες τους για τη ραγδαία επιδείνωση και την εκτεταμένη εμπορευματοποίηση της υγείας των λαϊκών οικογενειών.
Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράσταση του στον μαθητή και την οικογένειά του και καλεί τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ταυτόχρονα με την οργάνωση της αλληλεγγύης, να οργανώσουν την πάλη τους, να μην κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει παράλληλα την σωστή σίτιση και την υγειονομική φροντίδα σε όλους τους μαθητές. Το ΠΑΜΕ έχει πάγια θέση ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν σ’ όλο το λαό. Στον 21ο αιώνα είναι εφικτό και αναγκαίο κάθε παιδί να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, εξετάσεις και επεμβάσεις, να έχει την κατάλληλη διατροφή για να μεγαλώσει σωστά, χωρίς να είναι ατομική ευθύνη του γονιού και ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα!
Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν κάθε συμφέρον να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές, για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης Κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας, για την επιθετική προβολή και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων, με προοπτική να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, στην δική τους εξουσία.
Απαιτούμε άμεσα μέτρα:
1) Να δοθεί τώρα δωρεάν γεύμα (σάντουιτς-χυμός-γάλα-φρούτα) για όλα τα παιδιά στα σχολεία με φρέσκα και ελεγμένα ποιοτικά υλικά.
2) Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις (παθολογικές, οδοντιατρικές, οφθαλμιατρικές, καρδιολογικές κλπ) σε όλους τους μαθητές. Δωρεάν εμβολιασμοί και παροχή όλων των απαραίτητων πιστοποιητικά υγείας.
Διεκδικούμε:
1) Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα στην υγεία-πρόνοια και στην παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και ΜΚΟ, κάθε μορφή πληρωμής ή ανταποδοτικότητας.
2) Την θεσμοθέτηση δημόσιων υπηρεσιών σχολικής υγείας σε δημόσια κέντρα υγείας, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και θα έχουν υπ’ ευθύνη τους όλα τα σχολεία της περιοχής. Η δημόσια υπηρεσία σχολικής υγείας θα συνδέεται με το δημόσιο σύστημα υγείας σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
3) Τη δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες και τη στελέχωσή τους με νοσηλευτικό προσωπικό που θα φροντίζει σε συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας όχι μόνο για την πρόληψη αλλά θα έχει συνολική εικόνα για την υγεία του κάθε παιδιού ξεχωριστά».
Πηγή: patrastimes.gr